Fara sa tinem cont de proiectele mici, pe seama fondurilor alocate de Uniunea Europeana prin programul SAPARD, investitia in companiile mari din industria alimentara s-a cifrat anul acesta la peste 80 de milioane de euro. Pentru anul viitor vor si mai multi bani si se anunta si mai multi investitori straini.

Mai ales ca urmare a fondurilor pe care Comisia Europeana le acorda Romaniei prin programul SAPARD, anul acesta companiile mari din sectorul agricol au avut parte de investitii ce se ridica la citeva zeci de milioane de euro. Mare parte dintre acestea au fost realizate de firmele din industria laptelui, a carnii si a vinului. Este vorba despre aproximativ 81,2 milioane de euro pe care aceste companii le-au investit in retehnologizare sau extinderea capacitatilor de productie. Din aceasta suma, jumatate este partea asigurata de UE, prin SAPARD, restul fiind suportat de fiecare companie in parte.

Industria vinului, cea mai activa

De pe lista companiilor mari, care au facut investitii profitind de posibilitatea accesarii unor proiecte SAPARD, mare parte sint producatori de vin. Spre exemplu, Jidvei a cheltuit pentru modernizarea cramei sale din Alba Iulia opt milioane de euro, dintre care patru milioane au provenit de la SAPARD. Aceasta este de altfel si cea mai mare investitie realizata anul acesta de o companie mare prin programul Uniunii Europene. Investitii serioase au facut si Murfatlar, Vincon si Europrod, fiecare dintre acestea primind de la UE, pe baza proiectelor intocmite, aproximativ doua milioane de euro, adica 50% din suma investita in realitate.

De asemenea, Domeniile Viticole au cheltuit pentru o noua sectie de vinificatie din comuna Gura Vadului, judetul Prahova, 4,8 milioane de euro, in timp ce sumele alocate de Cramele Prahova pentru modernizarea si retehnologizarea capacitatilor de imbuteliere si de depozitare a vinului vrac se ridica la 2,8 milioane de euro, din care 1,4 reprezentind contributia SAPARD. Totodata, Domeniile Halewood au dezvoltat un proiect SAPARD de 745 de mii de euro.

Producatorii de lapte au cheltuit milioane de euro

Industria laptelui este un alt sector care a beneficiat de un aflux de capital prin programul SAPARD anul acesta. LaDorna Cheese, spre exemplu, a luat de la SAPARD aproximativ doua milioane de euro pentru o noua fabrica de producere a brinzeturilor tip cottage din judetul Suceava. O suma similara, adica in jur de patru milioane de euro, din care jumatate bani europeni, a investit si Lactate Dobrogene, in timp ce Interagro a cheltuit in jur de trei milioane de euro pentru modernizarea fabricii sale din Zimnicea. Pe lista companiilor mari, care fie si-au extins capacitatile de productie, fie si-au modernizat echipamentele, se mai numara Albalact, Raraul, Lactag, Ilvas sau Five Continents Group.

La toate aceste investitii se mai adauga sumele alocate de firmele mici pentru achizitia de masini de muls, tancuri de racire sau animale, care cumulat duc la sume importante. "Este vorba despre aproximativ 50 de milioane de euro in unitatile de procesare a laptelui pe care fermierii le-au investit, in cadrul unor proiecte SAPARD", sustine Valeriu Steriu, presedintele patronatului din industria laptelui. In ceea ce priveste investitiile straine din acest sector, Steriu sustine ca se anunta o perioada linistita. Totusi, potrivit acestuia, mai multi investitori israelieni, mare parte persoane fizice, si-au manifestat intentia de a-si deschide ferme de vaci in sudul tarii, in special in judetul Constanta.

In industria carnii, Angst a cheltuit peste doua milioane de euro in vederea retehnologizarii fabricii din Buftea.

Investitii masive in 2006

Fermierii romani vor investi anul viitor in jur de 75 de milioane de euro (250.000 pentru fiecare) pentru 300 de ferme de crestere a porcilor. Acestea vor avea o capacitate de la 750 la 2.000 de capete si vor face parte din Cooperativa Muntenia. Organizatia a adunat pina la ora actuala aproximativ 100 de fermieri si va asigura crescatorilor de porci capacitatile de prelucrare a carnii. Este vorba despre trei abatoare, din care primul, cu o capacitate de 800 de capete pe zi, este amplasat la Racani, judetul Dimbovita, si va fi dat in functiune in aprilie 2006. Investitia pentru cele trei abatoare se cifreaza la aproximativ sase milioane de euro. "Fermierul va fi proprietarul terenului si va avea o cota parte din abatoare, aflate in proprietatea Cooperativei", sustine Adrian Radulescu, presedintele LAPAR.

Tot anul viitor, compania Natural Pork din Statele Unite ale Americii va investi in Romania aproximativ 30 de milioane de euro pentru 12 ferme de reproducere a porcilor. Investitia se va face tot in colaborare cu Cooperativa Muntenia. Astfel, Cooperativa va oferi terenul, in timp ce americanii vor veni cu banii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.