Universitatea/Facultatea absolvita reprezinta un criteriu de selectie a viitorilor angajati, dupa cum am observat in studiul privind topul Facultatilor vizate de catre angajatori realizat de BestJobs in iunie 2011.

In urma ultimelor sondaje de opinie, privind perceptia romanilor asupra sistemului educational, am aflat ca 24% din utilizatori considera ca facultatea influenteaza destul de mult gasirea unui loc de munca, fata de 37% care sustin ca institutia de invatamant absolvita nu afecteaza succesul procesului de recrutare intr-o masura mai mare decat experienta.

48% dintre romani afirma ca au incredere, mare si foarte mare, in institutiile de invatamant publice, cu 10% mai mult fata de increderea acordata institutiilor de invatamant private (38%). 54% dintre respondenti declara ca nu au incredere in invatamantul din Romania.

Intrebati despre modalitatile prin care educatia ar putea fi imbunatatita am aflat ca principalele solutii ar fi introducerea unor metode de predare mai practice / dinamice (59%), precum si profesori mai pregatiti, mai bine educati, mai implicati (58%). Acestea sunt rezultatele sondajului:

- 59% - Metode de predare mai practice / dinamice;
- 58% - Profesori mai pregatiti / mai bine educati / cu o mai mare implicare;
- 49% - Salarii mai bune pentru profesori;
- 45% - Cresterea bugetelor alocate institutiilor de invatamant;
- 25% - Reducerea numarului de elevi in clasa / studenti in grupa.

Romania se afla in plin proces de modernizare si dezvoltare a sistemelui educational si a formarii profesionale. Luand in calcul masurile adoptate in ultimii ani putem sustine ca au fost realizati pasi catre solutionarea problemelor, insa sunt necesare multe eforturi pentru ca reforma educationala sa fie un succes.

La nivel mondial sunt urmarite miscarile de pe piata muncii si parcursul profesional al absolventului imediat dupa incheierea cursurilor. In Romania nu exista inca un astfel de sistem, fapt ce contribuie la dezechilibrul de pe piata muncii: multi absolventi pe specializari ce nu sunt cautate de catre angajatori sau prea putini specialisti in domenii in care se recruteaza puternic.

Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...

Sondajele au fost efectuate la nivel national pe pagina de candidati BestJobs in februarie-martie 2012, pe un esantion total de 1944 de respondenti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.