Cotatiile actiunilor tranzationate pe piata bursiera au crescut, ieri, cu peste 1%, fapt reflectat de indicele BET-C. Cele mai lichide titluri, ale caror evolutie este urmarita de BET, au castigat 1,2%, in timp ce indicele societatilor financiare, BET-FI, a urcat cu 1,1%. Valoarea totala a tranzactiilor a fost, din nou, modesta, de 27,7 milioane lei, echivalentul a 7,6 milioane euro.

Toata saptamana aceasta, rulajul bursei nu a depasit 9 milioane euro, ca urmare a volumelor reduse de titluri transferate. In sedinta de ieri s-a inregistrat o revenire a cotatiilor, insa nu au fost cresteri mari, nefiind tranzactionate volume semnificative de actiuni.

Dupa mai multe sesiuni bursiere, in care investitorii au asteptat ca preturile actiunilor sa scada si pe parcursul carora au fost putini vanzatori in piata, au aparut cumparatorii, explica Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.

El afirma ca tonul a fost dat de societatile financiare, care au antrenat intreaga piata, inclusiv titlurile petroliere.

SIF-urile au avut cea mai mare pondere in rulajul total, de peste 50%, tranzactiile insumand 15,5 milioane lei.

Cele mai transferate actiuni au fost SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia. S-au tranzactionat 2,5 milioane titluri SIF 2, la valoarea totala de 4,8 milioane lei. Pretul a crescut cu 1%, pana la 1,9300 lei/actiune. SIF 5 s-a tranzactionat in volum de 2 milioane actiuni, cu un rulaj de 4,6 milioane lei. Cotatia a fost usor mai mare, la finalul sedintei, fata de SIF 2, cu 1,3%, atingand 2,2300 lei/ actiune. Cresterea cea mai mare a fost inregistrata de SIF 1 Banat-Crisana, cu 1,6%, pana la 1,8500 lei/actiune. S-a transferat un pachet de un milion actiuni, la valoarea de 1,8 milioane lei. Cel mai ieftin titlu de pe piata SIF-urilor, SIF 4 Muntenia, s-a apreciat cu 1,5%, inchizand sesiunea la 1,3400 lei/actiune.

Tranzactiile cu SIF 4 au implicat 1,1 milioane de actiuni, cu un rulaj de 1,5 milioane lei. Titlurile SIF 3 Transilvania au ramas la pretul din sedinta precedenta, de 1,8300 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au crescut cu 1,7%, un titlu valorand 1,1600 lei/actiune. S-au facut schimburi cu 2,4 milioane actiuni, la valoarea de 2,8 milioane lei. Titlurile BRD au castigat 2,2%, pana la 13,4 lei/actiune, in conditiile transferarii a 59.500 de actiuni, la valoarea totala de 791.600 lei.

Bancile au evoluat peste media pietei, neavand la baza nici o informatie, sustine Brendea. Prima tranzactie speciala a saptamanii a avut loc ieri, cand s-au transferat 342.000 actiuni TLV, la pretul de 1,1400 lei/actiune.

Au fost achizitionate si actiuni din sectorul petrolier, in special Rompetrol Rafinare (RRC). Pretul unui titlu RRC a ajuns la 0,1060 lei, cu aproximativ 2% mai mare fata de cel din sesiunea anterioara. S-au tranzactionat 15,4 milioane actiuni RRC, cu un rulaj de 1,6 milioane lei. Titlurile Petrom (SNP) au stagnat la pretul din ziua precedenta, de 0,4200 lei/actiune, fiind transferate 3,4 milioane actiuni, la valoarea de 1,4 milioane lei.

Si actiunile companiei farmaceutice Sicomed (SCD) au ramas la cotatia sedintei anterioare, de 1,3800 lei/actiune, in conditiile unor schimburi relativ mari cu 2,4 milioane actiuni, cu un rulaj de 3,3 milioane lei.

Perdantul zilei de ieri a fost Turbomecanica, care a pierdut 3,3%, astfel ca pretul a coborat la 11,4 lei/ actiune.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.