Business13 Martie 2012

Lectura de un minut

Portugalia va fi urmatorul stat dupa Grecia care va restructura datoriile si va fi nevoit, la fel ca statul elen, sa paraseasca zona euro, a declarat economistul Nouriel Roubini.

Grecia a obtinut acordul a suficienti investitori privati care detin obligatiuni ale statului pentru a derula o restructurare a datoriei suverane, in urma careia datoria tarii va fi redusa cu circa 100 de miliarde de euro.

In zona euro exista mai multe tari cu probleme, inclusiv Italia si Spania, dar Portugalia este cea mai slaba dintre ele, considera Roubini, conform HotNews.

Restructurarea datoriei Greciei, prea mare pentru a mai putea fi platita, este "pe ansamblu pozitiva", afirma Roubini.

Situatia din Grecia este insa in continuare dificila. Cu un somaj de 22% si jumatate din tineri fara loc de munca, scaderile economice devin severe. "Tara este inca insolvabila", afirma economistul, scrie romanialibera.

Citeste si:
Petrecere de Craciun dedicata "pacatosilor", anulata din cauza unor am
Petrecere de Craciun dedicata...

"Grecia va fi prima tara din zona euro care va parasi uniunea monetara, nu in acest an, dar poate pe parcursul anului urmator", a spus el.

De asemenea, Roubini vede putine semne incurajatoare in datele economice din SUA si China, in timp ce mentinerea situatiei conflictuale din Orientul Mijlociu va conduce la majorarea in continuare a pretului petrolului.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.