Problemele politice ale presedintelui Traian Basescu si aliatilor sai din coalitia de centru-dreapta nu se vor incheia, chiar daca Parlamentul va aproba joi noul Guvern al lui Mihai Razvan Ungureanu, comenteaza Financial Times in editia electronica.

Cu alegeri locale si parlamentare in acest an, Basescu si Ungureanu vor ramane sub o presiune intensa, in timp ce vor incerca sa isi reconstruiasca popularitatea cu disperare, in paralel cu urmarea programului de austeritate angajat fata de Fondul Monetar International (FMI), argumenteaza publicatia.

Cabinetul propus este
, ca si cel dinaintea sa, format de PDL (centru) si aliatii sai, dar cuprinzand "fete mai tineri decat inainte". Daca ideea este o echilibrare a continuitatii politicilor si o schimbare si intinerire a membrilor, aceasta probabil va reusi, apreciaza Financial Times, conform MEDIAFAX.

Dar seful SIE, in varsta de 43 de ani, vine la sefia Guvernului cu o "experienta politica personala redusa, insa cu un bagaj politic plin", comenteaza FT. Numerosi romani sunt suspiciosi fata de oricine are legaturi cu securitatea, din cauza rolului "pernicios" al fostei Securitati comuniste in timpul dictaturii lui Nicolae Ceausescu, explica publicatia.

De asemenea, noul premier desemnat este un mai vechi aliat al "vicleanului" presedinte Basescu, un fost "veteran" PDL care tinteste sa recastige o parte din popularitatea fostului sau partid, scrie FT. Insa, avand in vedere faptul ca la inceputul verii sunt programate alegeri locale si in noiembrie parlamentare, "timpul este scurt", apreciaza publicatia, notand ca PDL are o sustinere de aproximativ 20%, fata de cele 50 de procente ale USL, aliata de stanga a opozitiei.

In plus, economia nu ii va oferi presedintelui prea mult ajutor, clatinandu-se pe marginea recesiunii, in contextul unei previziuni de crestere economica in 2012 sub 1% si riscurilor considerabile ale unor viitoare socuri venind dinspre zona euro, cel mai mare partener comercial al Romaniei, mai apreciaza Financial Times.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.