Presedintele francez a respins categoric ideea plasarii sub tutela bugetara a Greciei de catre Uniunea Europeana, asa cum propune un document al Guvernului german care a provocat polemici.

"Nu se poate pune problema ca vreun stat sa se afle sub tutela", a declarat acesta pentru presa la finalul summitului european. Aceasta masura nu ar fi "deloc rezonabila, democratica sau eficace", a adaugat el, conform MEDIAFAX.

Liderul statului francez a asigurat ca si cancelarul german Angela Merkel a fost pe aceeasi pozitie, Plasarea sub tutela bugetara a Greciei "nu a fost o pozitie aparata de cancelar", a declarat acesta.

Propunerea controversata dezvaluita in cursul sfarsitului de saptamana vine din partea Ministerului german de Finante si a fost prezentata pentru discutii in cadrul unui forum a inaltilor functionari ai statelor Zonei euro.

Aceasta propunere cere ca un comisar european sa fie desemnat special pentru a supraveghea politica guvernului grec cu drept de veto asupra deciziilor bugetare daca acestea nu sunt conforme cu angajamentele tarii in fata creditorilor. Documentul cere de asemenea ca statul sa isi aloce veniturile "inainte de toate" catre plata datoriilor, in special catre plata dobanzii imprumuturilor.

  • Documentul a fost primit cu indignare de Grecia si alte state europene

Premierul Luxemburgului Jean-Claude Juncker a apreciat ca este "inacceptabil". Cancelarul austriac Werner Faymann a numit-o o propunere "insultatoare". Numai Tarile de Jos si Suedia au sustinut propunerea germana.

Sarkozy a declarat, de asemenea, ca negocierile ce vizeaza reducerea datoriei grecesti avanseaza "in directia cea buna". "Avem sperante bune" sa obtinem un "acord definitiv in cateva zile", a continuat acesta.

El a precizat ca negocierile vizeaza pe de o parte bancile private creditoare, dar si "eventual alte institutii europene".

De asemenea, presedintele UE Herman Van Rompuy a anuntat ca liderii europeni au cerut ca un acord global pentru salvarea Greciei sa fie finalizat "pana la sfarsitul saptamanii" si sa includa o reducere a creantelor bancilor si un nou program de imprumut.


NOUL TRATAT BUGETAR: Romania da, Cehia si Marea Britanie ba

"Facem apel la ministrii de Finante (ai zonei euro) sa ia toate masurile necesare pentru a pune in aplicare" acordul cu bancile "si pentru a adopta" noul program de imprumut de 130 miliarde de euro promis tarii "de acum pana la sfarsitul saptamaniii".

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.