In jurul ideii de MBA se nasc peste tot discutii. Care MBA e mai bun, la ce varsta e bine sa-l faci, ce salariu iti garanteaza cutare MBA - sunt doar cateva aspecte controversate pentru care si romanii se impart in tabere diferite.

DANIELA NECEFOR: "Un MBA nu se face imediat dupa facultate. Este cel mai gresit mod de a privi MBA-ul", spune Daniela Necefor, managing partner la compania romaneasca de recrutare Total Business Solutions. Pentru a intelege 100% conceptele predate si pentru ca ceilalti sa aprecieze diploma ta de MBA trebuie sa ai intai sase-sapte ani de experienta si minimum 30 de ani, crede specialistul. "MBA-ul este cel care te ajuta sa intelegi business-ul la nivel global, strategic." in urmatorii cinci ani va fi o selectie riguroasa a cursurilor de MBA efectuate, anticipeaza Necefor. "in momentul acesta exista o tendinta generala ca orice universitate sa aiba si MBA. Fals."

GEORGE BUTUNOIU: Directorul companiei de recrutare de manageri Alexander Hughes Romania spune ca atat de mult s-a demonetizat ideea de MBA incat va ajunge la fel ca diploma de facultate: "Acum nici nu se concepe sa fii fara studii superioare. Asa se va intampla si cu MBA-ul", spune el. MBA-ul spune mult mai mult indirect despre cel care il face, decat direct, crede Butunoiu. "Spune despre personalitatea lui, despre ambitia lui, pentru ca a dat 60-70 de mii de euro pe un London Business School. Acesta e castigul." Butunoiu crede ca "in Romania exista cursuri de MBA predate de oameni care n-au nici macar o facultate", iar tendinta romanilor e sa faca un MBA, cat de ieftin. Totusi, in 14 ani de cand face recrutare, Butunoiu spune ca MBA-ul niciodata nu a fost un criteriu de selectie. "Dar atrage atentia cand ai 100 de dosare si alegi 10 oameni care au MBA."

IOANA IORDACHE: Managerul de la Leo Burnett & Target crede ca un MBA se face putin inainte de 30 de ani, dupa doi-cinci ani de experienta in care ai avut oameni in subordine. Folosul cel mai mare al unui MBA este "networking-ul" (relatiile pe care le stabilesti cu colegii de curs).

CLEOPATRA MARINESCU: Chief Financial Officer-ul de la Allianz tiriac spune ca momentul optim pentru un MBA e la tinerete, dupa trei ani de experienta de munca, indiferent de pozitia ocupata. "Nu cred ca ai nevoie de experienta de conducere ca sa faci un MBA. Te ajuta dupa aceea pentru ca iti deschide orizonturile si poate pe undeva te impulsioneaza sa-ti doresti o pozitie de conducere", crede Cleopatra Marinescu. "Salariul nu e in functie de CV-ul persoanei, ci in functie de post", adauga ea.


Despre autor:

Business Magazin

Sursa: Business Magazin


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.