Privatizarea CEC este un angajament asumat de Romania atit cu FMI prin memorandumul semnat de Guvern, cit si fata de Uniunea Europeana. Actualul Executiv va trebui sa adopte in februarie strategia de vinzare, procentul din capitalul social oferit si obiectul de activitate al bancii. Atuul popularitatii Cu o istorie de peste 150 de ani, in care intra si perioada dinainte de ’89, cind CEC a fost singura banca aflata la dispozitia romanilor pentru economii, Casa are in fata celorlalte societati bancare atuul popularitatii. Este, de asemenea, banca cu cea mai extinsa retea in mediul rural. CEC va incheia anul 2004 cu un profit brut de aproximativ 700 de miliarde de lei, superior nivelului prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli, si cu active bilantiere de peste 48.000 de miliarde de lei. CEC are un capital social de 1.497 de miliarde de lei, peste 9.000 de salariati si o retea teritoriala formata din mai mult de 1.400 de unitati, aceasta din urma reprezentind principala atractie pentru noul proprietar.

Competitie strinsa intre potentialii cumparatori

J.P. Morgan, consultantul ales de statul roman pentru privatizarea CEC, va oferi Guvernului in ianuarie datele privind evaluarea bancii si va recomanda o strategie de vinzare a bancii. In a doua jumatate a anului viitor, statul roman va inainta cereri de oferta catre o serie de banci si institutii financiare interesate sa participe la procesul de privatizare a CEC. In toamna, noul proprietar va fi cunoscut. Analistii prognozeaza o competitie foarte strinsa pentru preluarea CEC, in conditiile in care deja si-au exprimat interesul in acest sens grupuri puternice - Bancile austriece Raiffeisen Zentralbank, Erste Bank si cele italiene Unicredito si Banca Intesa. Bank Austria Creditanstalt, filiala a grupului german HVB, intentioneaza de asemenea sa participe la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), iar in cazul in care oferta sa nu va fi cistigatoare, va incerca sa preia Banca Comerciala Romana, potrivit unui articol recent din „Financial Times".

De la siguranta banilor la competitivitatea produselor

Chiar daca dobinzile oferite de CEC au fost mereu inferioare celor ale bancilor comerciale, banca de economii a avut un avantaj competitiv major, dat de garantia statului asupra depunerilor populatiei, dar si asupra dobinzilor aferente, prin Ministerul Finantelor. Acest avantaj se va pierde o data cu intrarea bancii pe miini private. CEC va intra in „rindul lumii" si din acest punct de vedere, depozitele bancare urmind sa fie garantate in limita prevazuta de Fondul de garantare a depozitelor bancare. CEC va trebui sa faca fata concurentei prin competitivitatea produselor oferite clientelei. In prima parte a anului 2005, CEC va emite instrumente electronice de plata (carduri) si va desfasura operatiuni in valuta. De asemenea, vor fi abordate alte canale de distributie a produselor si serviciilor furnizate de CEC, proces insotit si de un program de restructurare si adaptare a portofoliului institutiei la cerintele din mediul bancar. „Operatiunile in valuta vor fi lansate dupa finalizarea procedurilor de testare a sistemului informatic. In privinta instrumentelor electronice de plata, CEC va emite carduri de debit, care vor oferi si facilitati de descoperit de cont in limita a trei salarii", a declarat recent Enache Jiru, presedintele CEC.