18 ianuarie este ziua dedicata unui protest din partea celor mai populare site-uri ale Internetului contra legii SOPA.

Legea SOPA nu a trecut inca de Congresul American, dar a atras nenumarate critici din partea comunitatilor de pe Internet. Printre principalii opozanti se numara comunitatea site-ului Reddit.

Pe 18 ianuarie Reddit va opri toata activitatea, intr-o miscare de protest numita Blackout. Orice utilizator care intra pe site va vedea un ecran negru cu referire la Legea SOPA. Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a comunicat luni prin intermediul Twitter ca si site-ul sau, principala enciclopedie virtuala, se inchide pentru o zi pe 18 ianuarie.

"Studentii sunt sfatuiti sa-si faca temele din timp", a glumit Wales in tweetul sau.

Vor protesta si alte site-uri precum Boing Boing, Craigslist si toate site-urile din reteaua Cheezburger. Incetarea activitatii pentru o zi este o "optiune nucleara" pentru aceste site-uri, fiind cea mai puternica forma de mesaj la dispozitia lor.

Facebook va organiza un eveniment special pentru presa in aceeasi zi insa nu a oferit niciun fel de detalii despre ce se va vorbi la eveniment.

Legea SOPA (Stop Online Piracy Act) se refera la un proiect legislativ al partidului republican din SUA de prevenire a pirateriei pe Internet. Conform textului legii, Guvernul american ar avea autoritatea sa opreasca orice site care detine material cu drept de autor. Sunt considerati infractorii si indivizii care dau link-uri catre material cu drept de autor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.