Energia electrica se scumpeste de la 1 februarie cu 5%. Scumpirea este cauzata de seceta si de cresterea cuantumului certificatelor verzi.
Intentia fusese anuntata inca de anul trecut si ar fi trebuit pusa in aplicare inca de la 1 ianuarie. Se pare ca de data aceasta va fi pusa in aplicare din doua motive:

  • Seceta: Productia hidroelectrica a scazut la 50% fata de anul trecut. Necesarul de energie este completat de energie produsa de centrale pe gaz si carbune, care este mult mai scumpa.
  • Un al doilea motiv il constituie cresterea cuantumului certificatelor verzi. Este vorba de acea schema de subventii aplicata producatorilor de energie regenerabila. Acesti producatori primensc certificate gratuite pe care le vand catre furnizorii de energie. Pentru a plati aceste sume, furnizorii majoreaza preturile.

"Discutiile sunt de mai multa vreme, pentru ca furnizorii au preluat cresterile acestea de pret, furnizate de conjuctura care a aparut in aceasta toamna, cu reducerea energiei din resursa hidro. Ei au trebuit sa cumpere o cantitate suplimentara de energie, la preturi mult mai mari", a precizat Marian Cernat, director in cadrul Transelectrica, la Antena 3.


Get Adobe Flash player


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.