Banca britanica Royal Bank of Scotland (RBS), controlata de stat, ar putea reduce personalul diviziei de investment banking cu 3.000-4.000 de posturi, in cadrul unei reorganizari a departamentului care va fi prezentata in urmatoarele zile, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata situatiei.

Raportul de evaluare a diviziei Globan Banking and Markets a RBS va fi prezentat probabil joi si ar putea cuprinde de asemenea vanzarea unor operatiuni si active, precum si restrangerea operatiunilor pe majoritatea sectoarelor de activitate, a adaugat sursa citata.

Totodata, o parte din divizie va fi combinata cu departamentul de plati si tranzactii, care are numerosi clienti in comun cu divizia de investitii, scrie gandul.info.

Reprezentantii bancii au refuzat sa comenteze informatiile.

O alta mare banca europeana, grupul francez Societe Generale, avertizeaza intr-un document intern obtinut de Reuters ca veniturile diviziei de investitii vor scadea semnificativ in acest an, din cauza cresterii costurilor de finantare si masurilor de restrangere a portofoliului de active, noteaza dailybusiness.

Guvernul britanic a preluat 83% din actiunile RBS dupa ce a fost nevoit, la inceputul crizei financiare mondiale, in perioada 2008-2009, sa finanteze institutia cu 46 miliarde de lire sterline pentru a o salva de la faliment.

Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a declarat in luna decembrie ca banca trebuie sa restranga divizia GBM pentru a reduce gradul de risc, informeaza money.ro. Activele diviziei au scazut la jumatate in ultimii trei ani.

Bancile britanice trebuie de asemenea sa separe operatiunile de retail banking de cele de investitii, pentru a evita repetarea situatiei din 2008-2009, masura care va contribui la cresterea costurilor de finantare ale operatiunilor de tipul RBS GBM.

Bancile europene sunt supuse la presiuni severe, confruntandu-se cu accesul dificil la finantare din cauza crizei datoriilor de stat, dar si cu obligativitatea de a se alinia noilor standarde si reglementari bancare privind capitalul si lichiditatea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.