Probabilitatea ca moneda unica europeana sa se dezintegreze in urmatorul deceniu a devenit tot mai mare, este de parere Centrul pentru Economie si Cercetare in Afaceri (Centre for Economics and Business Research - CEBR), un important think-tank ce considera ca Italia si Grecia vor parasi zona euro anul acesta.

In contextul aniversarii a zece ani de la introducerea euro, intr-un climat de criza, Centrul pentru Economie si Cercetare in Afaceri a spus ca exista 99% sanse ca euro sa nu supravietuiasca in urmatorii zece ani, scrie thetelegraph.co.uk.

"Se pare acum ca 2012 va fi anul in care zona euro incepe sa se dezmembreze", spune CEBR.

"Nu este un deznodamant sigur - noi estimam o probabilitate de 60% - dar previzunea noastra este ca pana la sfarsitul anului cel putin o tara vor parasi zona euro", a declarat Douglas McWilliams, directorul comisiei de experti.

El a adaugat ca Grecia va parasi zona euro "aproape sigur", iar Italia ar putea avea aceeasi soarta.

Ambele tari au fost afectate puternic de criza datoriilor, care le-a fortat sa ia masuri dure de austeritate, ceea ce a franat cresterea economica.

"A devenit clar in ultimul an ca este imposibil din punct de vedere politic sa fie luate masurile necesare pentru salvarea euro", a mai spus McWilliams.

El a explicat de asemenea, ca pentru ca moneda euro sa supravietuiasca pe termen lung este nevoie ca tarile din zona euro sa fie suficient de competitive astfel incat prin cresterea economica pe care o vor genera sa isi poata plati datoriile. In contextul actual de lipsa de crestere economica, cel mai probabil element este prabusirea monedei euro.

Predictii asupra prabusirii monedei unice au venit pe fondul avertizarilor privind anul dificil ce va urma, facute de liderii europeni la aniversarea euro. Zona euro dupa 10 ani: Intre austeritate si o sansa de salvare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.