CE recomanda Guvernului sa creeze, in colaborare cu Consiliul Concurentei, o piata de tranzactionare a gazelor naturale, asemanatoare pietei de energie OPCOM, si sa elimine toate barierele fizice care impiedica exportul gazelor, acestea fiind conditii "cruciale" pentru liberalizarea preturilor.

"In sectorul energiei au fost facute progrese limitate (...). S-a propus implicarea Consiliului Concurentei si dezvoltarea unei burse a gazelor naturale, la fel ca piata energiei electrice. Un alt aspect este cel privind eliminarea barierelor fizice pentri comertul cu gaze. Acestea sunt conditii cruciale pentru asigurarea succesului procesului de renuntare la preturi reglementate si pentru ca Romania sa faca parte din piata interna a Uniunii Europene", se spune intr-un raport al Comisiei Europene (CE), conform MEDIAFAX.

Documentul precizeaza ca barierele privind exportul de gaze vor trebui eliminate cat mai curand posibil, intrucat in acest domeniu Romania "nu a facut niciun progres".

Camera Deputatilor a apobat in 15 decembrie un proiect de modificare a legii gazelor, initiat de deputatul PSD Iulian Iancu, care interzice exportul de gaze pana cand Romania va avea o alternativa la importul de gaze din Rusia.

Romania importa gaze din Federatia Rusa, indirect, prin intermediari, si din Ungaria, de unde vin cantitati nesemnificative prin raportare la consum, insa infrastructura existenta nu permite exportul de gaze din Romania.

Singurele modalitati prin care Romania va putea sa isi diversifice rutele de aprovizionare cu gaze naturale sunt prin realizarea proiectelor Nabucco si AGRI. Niciunul din aceste proiecte nu este functional, iar realizarea lor este estimata in cativa ani.

De asemenea, crearea unei platforme de tranzactionare a gazelor este necesara pentru asigurarea competitiei pe aceasta piata controlata in principal de doi producatori, OMV Petrom (SNP) si Romgaz Medias, potrivit CE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.