In doar doua luni, benzina s-a ieftinit cu 10%, ajungind la 3,33 lei noi. Nivel apropiat de cel consemnat in iunie, inainte de majorarile substantiale de pret de la inceputul toamnei. Sint sanse ca tendinta sa continue.

Benzina vinduta la statiile Rompetrol se va ieftini, incepind de azi, cu 15 bani (1.500 de lei vechi) pe litru, potrivit unui comunicat al grupului. Astfel, un litru de benzina fara plumb va costa 3,41 lei noi (34.100 de lei vechi), fata de pretul vechi de 3,56 lei noi. Decizia grupului condus de Dinu Patriciu survine dupa o miscare asemanatoare a celor de la Petrom-OMV, cea mai mare companie petroliera din Romania. Astfel, la 2 noiembrie, acestia au ieftinit benzina cu 8 bani pe litru (800 de lei vechi), dupa ce, la 25 octombrie, au facut acelasi lucru. Asadar, in ultimele doua saptamini, cele mai mari doua companii petroliere au redus pretul benzinei cu 15 si, respectiv, 16 bani pe litru (1.500 si, respectiv, 1.600 de lei vechi). Acum, la Petrom, un litru de benzina fara plumb costa 33.300 de lei.

A scazut de la 3,69 lei noi litrul

Romania a cunoscut cele mai mari preturi la carburanti din intreaga ei istorie la inceputul lui septembrie. Atunci, dupa trei scumpiri masive in doar doua saptamini, un litru de benzina fara plumb a ajuns sa coste, la Petrom, 3,69 lei noi (36.900 de lei vechi). Lucru care a trezit nemultumirea sefului statului, care a criticat politica de preturi a companiilor petroliere.

Basescu a spus ca Petrom n-ar trebui sa tina cont doar de cotatiile internationale, pentru ca Romania este si producator de petrol, si a solicitat o moderare a politicii de preturi. Solicitarea a avut efect (petrolistii spun ca exclusiv datorita ieftinirii titeiului pe plan international), dat fiind ca azi un litru de benzina este, la Petrom, mai ieftin cu 9,75% decit la 7 septembrie, cind a fost inregistrat maximumul. Deci o ieftinire de aproape 10% in doua luni. Acum, la un pret de 3,28 lei noi pe litru, benzina s-a "intors" la cotatiile din iunie, cind a avut loc prima majorare semnificativa a pretului.

Motive de optimism

Daca ar fi sa ne luam dupa estimarile celor mai importanti producatori, grupati in cadrul OPEC, exista sanse ca pretul carburantilor sa scada si mai mult. La sfirsitul saptaminii trecute, secretarul general al organizatiei, Adnan Shihab-Eldin, estima pentru 2006 un pret cuprins intre 45 si 55 de dolari pe baril.

Motive ca pretul sa scada intr-atit ar fi: de la sfirsitul lui august, cind titeiul Brent era cotat la Londra la valori de 68 de dolari barilul, s-a ajuns, la inceputul acestei luni, la sub 59 de dolari. Asta s-a vazut clar in scaderea preturilor de la pompele din Romania. Exista insa si argumente ale unei cresteri continue a preturilor. Dinu Patriciu, singurul petrolist din Romania care se incumeta la prognoze, dadea pentru anul viitor un pret de 80 de dolari, cauzat de cresterea cererii si de procentul de doar 70% de inlocuire a rezervelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.