Romanii si-ar putea lua adio de la bine cunoscuta sampanie de Panciu - vinul spumant produs de SC Veritas Panciu. Fiscul scoate la licitatie vinuri de 40 de miliarde pentru o datorie de 22 de miliarde de lei vechi.

SC Veritas Panciu, in a carei proprietate se afla sute de mii de sticle de vinuri nobile, a intrat in procedura de executare silita pentru datoriile neplatite la stat. "In virtutea unui ordin comun emis de Ministerul Agriculturii impreuna cu Ministerul Finantelor societatea ar fi trebuit sa achite, pina pe 29 septembrie 2005, suma de 22 de miliarde de lei vechi, pentru a fi scutita de toate penalitatile pina la declansarea procesului de privatizare. N-au achitat aceasta suma si au pierdut inlesnirea", spune directorul Finantelor Vrancea, Eugen Ciorici.

Hrubele lui Stefan

Pentru ca este o societate cu cifra de afaceri de peste 500 de miliarde de lei pe an, SC Veritas a intrat pe mina ANAF, fiind "predata" Directiei Generale a Marilor Contribuabili. ANAF a pus sechestru pe vinuri, pe distilate si pe fermele pe care le administreaza.

Vinuri de soi, ca vinul spumant de Panciu - cunoscut drept celebra sampanie Panciu, Riesling sau Muscat Ottonel, precum si locatii ca Hrubele lui Stefan cel Mare de la Panciu, care dateaza din 1494 si care adapostesc peste 100.000 de sticle de sampanie, ar putea fi scoase la mezat de agentia lui Sebastian Bodu (foto), prin licitatie publica. Directorul SC Veritas Panciu, Adrian Toma, spune insa ca societatea va merge in continuare in profit maxim. "Chiar acum, eu sint la o expozitie de vinuri", a argumentat Toma.

80 de metri de vin

Vinoteca este formata din doua galerii subterane, in lungime de 40 de metri fiecare. Una este cu butoaie, cealalta pastreaza colectia de vinuri. Aceasta este formata din 53.000 de sticle, cea mai veche datind din 1949 - Feteasca Alba de Panciu. Vinurile vechi, din perioada 1949-1992, nu prea au cautare si sint destul de putine, insa cele vechi de cinci-sase ani se vind cu 500.000 de lei vechi. Directorul a aproximat la 40 de miliarde de lei valoarea vinurilor din vinoteca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.