Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare in zona euro va fi adoptat de 17 state membre ale zonei euro si de tari voluntare din cauza refuzului Marii Britanii, care a impus "conditii inacceptabile", a declarat vineri Nicolas Sarkozy, citat de AFP.

"Am fi preferat un acord al celor 27 (de state membre), dar acest lucru nu a fost posibil avand in vedere pozitia prietenilor nostri britanici", a declarat presedintele francez, precizand ca aceste conditii impuse de premierul britanic David Cameron pentru aderarea la acest proiect au fost considerate "inacceptabile".

"Pentru a accepta o reforma a tratatelor in 27, (premierul britanic) David Cameron a cerut, ceea ce noi am considerat cu totii ca fiind inacceptabil, un protocol in tratate care sa permita exonerarea Marii Britanii de la un anumit numar de reglementari cu privire la serviciile financiare", explica Sarkozy.

"Ceea ce nu am putut accepta, pentru ca noi consideram, dimpotriva, ca problemele lumii provin partial din aceasta suprimare financiara", a continuat seful statului francez, informeaza MEDIAFAX.

"Daca am accepta o derogare pentru Marea Britanie, ar fi o punere la indoiala in opinia noastra, si nu spun ca aceasta este pozitia lui Cameron, a unei parti a muncii depuse in serviciul unei reglementari financiare, a unei reglementari necesare", a conchis Sarkozy.

Germania insista asupra ancorarii consolidarii disciplinei bugetare in zona euro intr-un tratat pentru a-i conferi valoare coercitiva, acesta fiind in opinia sa singurul mijloc de respectare a normelor pe viitor si de evitare a unor noi derive.

Berlinul si Parisul au militat mai intai pentru o schimbare a tratatului UE, care necesita totusi unanimitatea celor 27 de state membre.

Marea Britanie a incercat totusi, sa isi conditioneze sprijinul pentru acest proiect in cadrul summitului de posibilitatea de a fi exonerata, in caz de necesitate, in unele domenii de controlul autoritatilor de supraveghere financiara paneuropeana infiintat dupa criza plecata din Statele Unite in 2007-2008.

Citeste si:
David Cameron s-ar putea intoarce pe scena internationala
David Cameron s-ar putea...

Din aceasta cauza, s-a optat pentru un tratat separat al tarilor din zona euro, la care sa adere cine vrea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.