Seful statului, Traian Basescu, a facut publica pozitia Romaniei fata de situatia actuala in contextul crizei datoriilor externe si a Summitului UE programat pe 9 decembrie.

Seful statului a mentionat ca, in prezent, exista doua posibilitati:

  • Prima varianta vizeaza modificarea tratatului UE in baza articolului 48, iar toate aceste modificari trebuie sa fie mentionate in cadrul articolului 126 in cadrul tratatului UE.
  • O a doua varianta, care nu implica modificarea Tratatului si nu genereaza nevoia ca parte din statele membre sa ratifice modificarile, este amendarea protocolului numarul 12 al Tratatului, care nu necesita o adoptare de modificari in niciun stat. [Citeste si:UE ar putea evita schimbarea tratatului printr-o anexa]

Pozitia Romaniei va fi, pentru moment, de adoptare a solutiei de amendarea imediata a protocolului 12. Intr-o faza ulterioara, cand va exista consens la nivelul celor 27 de tari, sa se poata trece la modificarea tratatului.

Protocolul 12 referitor la procedura aplicabila deficitelor excesive ar trebui sa impuna, prin decizia statelor membre si in mod deosebit a celor din Zona Euro, publicarea unui calendar pentru atingerea unui grad de indatorare de maxim 60%.

O alta procedura este legata de introducerea in Constitutia statelor membre UE a limitei maxime de deficit de 3% din PIB. Aceasta prevedere urmand a fi ratificata de Curtea de Justitie a UE.

Statele membre ar trebui sa stabileasca la nivel national un mecanism automat de corectie a deficitului: in cazul in care bugetul de stat nu reuseste sa se incadreze intr-un deficit de maxim 3% din PIB fiecare stat ar trebui sa aiba stabilit un mecanismul de crestere a veniturilor si diminuare a cheltuielilor sau una dintre ele.

“Fiecare stat trebuie sa fie pregatit sa aiba facut public un plan daca se mareste deficitul bugetar peste aceasta limita, de exemplu, mareste taxele, accizele etc”, a mai declarat presedintele Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.