Cresterea pensiilor si salariilor din sectorul public de la jumatatea anului viitor ar incalca nu mai putin de cinci prevederi stabilite prin Legea responsabilitatii fiscale.

Proiectul de buget pregatit de Guvern prevede inghetarea pensiilor pe intreaga perioada a anului viitor, fara indicii de majorare a acestora si a salariilor in al doilea semestru. In schimb, in raportul care insoteste proiectul de buget se spune ca in situatia unei evolutii economice favorabile, Guvernul ar putea aloca 1,7-1,8 miliarde de lei pentru majorarea salariilor, ceea ce inseamna o crestere a fondurilor de salarii cu 4,5%, potrivit Wall-Street.ro.

Consiliul apreciaza ca printr-o astfel de masura, deficitul bugetar ar urca de la 1,9% din PIB, tinta ambitioasa si laudabila, la peste 2,5% din PIB, impactul fiind, pe ambele componente, salarii si pensii, de cate 0,3% din PIB. In aceste conditii, deficitul ar creste cu 0,6% din PIB si ar intra in contradictie cu prevederile legii responsbilitatii fiscale.

Cititi intregul articol pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.