Un fost bancher al bancii elvetiene UBS, care a ajutat autoritatile din Statele Unite pentru depistarea evazionistilor, a scapat de inchisoare, primind o pedeapsa de cinci ani cu suspendare pentru ca i-a invatat pe clientii americani cum sa ascunda banii de fisc.

Administratorul de active Renzo Gadola a lucrat la UBS in perioada 1995-2008 si a pledat vinovat in decembrie, la acuzatiile de conspiratie pentru fraudarea Statelor Unite.

Aproape imediat dupa arestarea sa, in noiembrie 2010, Gadola a inceput sa coopereze cu autoritatile americane, oferind informatii referitoare la alti bancheri si institutii financiare elvetiene care ofera servicii bancare offshore.

Autoritatile americane suspecteaza ca zeci de mii de americani se folosesc de bancile elvetiene pentru a evita plata unor impozite de ordinul miliardelor de dolari si conduc o ampla investigatie referitoare la banci elvetiene si banci internationale cu operatiuni in Elvetia.

Intre bancile anchetate se afla Credit Suisse, HSBC si Basler Kantonalbank, o banca regionala elvetiana importanta, potrivit unor surse judiciare americane.

Gadola a furnizat numele unor bancheri si a participat la conversatii inregistrate cu clienti, potrivit unui document guvernamental.

Citeste articolul integral pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.