Manifestantii impotriva Wall Street au revenit marti dupa-amiaza cantand in parcul din New York pe care il utilizeaza pe post de cartier general si din care au fost expulzati in noaptea precedenta, dar justitia le-a interzis sa reinstaleze corturi in Zuccotti Square, relateaza AFP.

Politia a permis accesul publicului marti dupa-amiaza, autorizand manifestantii sa revina in parcul pe care il ocupau de la 17 septembrie, dar le-a explicat ca, potrivit unei hotarari judecatoresti pronuntata anterior, nu le este permis sa instaleze o tabara in acesta.

"Nimanui nu le va refuzata intrarea in parc", a explicat un politist, in fata unuia dintre grilajele instalate marti dimineata in jurul parcului. In parc, sute de manifestanti cantau "in fiecare zi, in fiecare saptamana, ocupati Wall Street!", informeaza MEDIAFAX.

"Ne vom adresa justitiei pentru a ne putea reinstala corturile si sacii de dormit. Dar chiar si asa este o victorie", si-a exprimat bucuria un manifestant, Dallas Carter, in varsta de 32 de ani.

"Zuccotti Square va ramane deschis tuturor celor care vor dori sa profite de el, cu conditia sa respecte regulile", a anuntat primarul orasului New York intr-un comunicat, dupa redeschiderea parcului.


Un judecator american a confirmat marti dupa-amiaza interdictia impusa manifestantilor de a-si instala tabara in parc, apreciind ca acestia nu au "reusit sa demonstreze ca faptul de a ramane in Zuccotti Square tine de Primul Amendament" din Constitutia americana, care garanteaza libertatea de exprimare.

Judecatorul subliniaza in decizia sa ca "echipamentele, corturile, generatoarele si instalatiile" apartinand Occupy Wall Street tulbura "drepturile si obligatiile proprietarului de a intretine pacul sau drepturile oamenilor care ar vrea sa profite de acest spatiul in deplina securitate".

Marti dupa-amiaza, dupa ce au fost expulzati, dar inainte de redeschiderea parcului, cateva sute de persoane s-au regrupat in apropierea parcului inconjurat de politisti, agitand pancarte si o banderola uriasa de culoarea galbena pe care se putea citi "Occupy Wall street". Muzica a fost repornita, iar intre politisti si protestatari era perceptibila tensiunea.

Piata a fost igienizata, iar toate corturile si instalatiile au disparut. Peste 200 de persoane au fost arestate in noaptea de luni spre marti, a estimat Ray Kelly, comandantul Politiei din New York.

  • Ce este miscarea Occupy Wall Street si cum a pornit aceasta?

Miscarea Occupy Wall Street (OWS), care s-a extins din septembrie in mai multe orase americane, a prevazut joi o zi de mobilizare la New York, pentru a marca doua luni de proteste. "Si o vom face", a promis Bill Dobbs.

Expulzarea pietei, la care au luat parte cateva sute de politisti, a inceput imediat dupa ora locala 10.00 (8.00, ora Romaniei).

"A fost inspaimantator", povesteste Jonny Cerbo, venit din California, care dormea in piata de doua saptamani. "Am avut foarte putin timp la dispozitie sa plecam. Nu am putut strange corturile. Iar ei au aruncat totul, inclusiv cartile din biblioteca", a adaugat el.

Catre ora locala 4.00 (11.00, ora Romaniei), majoritatea protestatarilor parasisera tabara. Un grup de protestatari care a refuzat sa plece, incercuit de importante forte de politie, a renuntat in zori.

Un barbat a fost evacuat pe o targa, dar nu a fost raportat niciun incident grav.

Zeci de angajati ai municipalitatii au aruncat corturile, sacii de dormit si alte obiecte in niste bene uriase de gunoi. Mai multe camioane au luat restul.

In decurs de doua luni, protestatarii care denunta lacomia lumii financiare au instalat un adevarat sat in piata, cu bucatarie, biblioteca, infirmerie si chiar un centru de distribuire de imbracaminte.

Evacuari ale altor asemenea tabere in Statele Unite au mai avut loc luni la Oakland (California) si duminica la Portland (Oregon, in nord-vest).

Casa Alba a reactionat marti cu prudenta, apreciind ca autoritatilor municipale le revine rolul sa decida situatia manifestantilor impotriva Wall Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.