Cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut usor, la 4,3479 lei/euro, in contextul unor evolutii regionale mixte, si pe o piata locala cu volume in scadere, unde dealerii cred ca banca centrala continua sa intervina indirect pentru sustinerea monedei nationale.

Rata de vineri este cu 0,51 bani sub nivelul de joi, de 4,3530 lei/euro.

Leul s-a apreciat vineri si in raport cu dolarul, cursul de referinta coborand cu 1,81 bani, de la 3,2084 lei/dolar la 3,1903 lei/dolar.

Pentru francul elvetian, BNR a anuntat o paritate de 3,5164 lei/franc, cu 2,18 bani sub nivelul din ziua precedenta, de 3,5382 lei/franc.

Primele transferuri din sedinta interbancara de vineri au fost realizate la 4,3500 - 4,3520 lei/euro, cotatii in imediata apropiere a celor de la finalul sesiunii precedente, de 4,3507 - 4,3515 lei/euro.

Tranzactiile din prima parte a zilei au fost realizate la rate cuprinse intre 4,3460 lei/euro si 4,3525 lei/euro, insa volumele de valuta transferata au fost sub nivelul din precedentele doua zile.

"In continuare este un vanzator constant de euro in piata si din acest motiv cursul a scazut sub 4,35 lei/euro. Cel mai probabil, BNR este din nou prezenta in piata, prin vanzari indirecte de euro. Incearca sa previna eventuale deprecieri ale leului si, chiar sa duca usor in jos cursul. Volumele de valuta tranzactionata sunt mai reduse pentru ca o parte dintre pietele externe, printre care si cea din SUA, sunt inchise azi, pentru celebrarea unei sarbatori", a afirmat un dealer, citat de MEDIAFAX.

In precedentele doua sedinte, dealeri au opinat ca banca centrala a intervenit indirect in piata, cu sume importante, pentru a stopa deprecierea leului.

  • A internenit BNR pentru a reduce cursul de referinta?

Dealerii cred ca BNR a vandut miercuri peste 200 milioande euro pentru a asigura stabilitatea monedei nationale, iar interventia de joi este evaluata la circa 150 - 200 milioane de euro. Valoarea certa nu poate fi stabilita pentru sunt disponibile informatii doar despre numarul tranzactiilor.

La ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat la 4,3480 - 4,3485 lei, respectiv cu aproximativ 0,3 bani sub inchiderea de joi.

"Atat timp cat ai un vanzator constant, diferenta dintre cotatia de cumparare si cea de vanzare va fi foarte mica", a adaugat dealerul.

In acelasi timp, zlotul se deprecia cu 0,1% in raport cu euro, iar forintul se intarea cu 0,4%.

Citeste si:
Dolarul american este într-o continuă ascensiune. Nou record față...
Dolarul american este într-o...

Bancile comerciale au afisat vineri dobanzi in crestere pentru plasamentele cu scadenta la o zi, de 5,15% - 5,65%, dupa ce joi acestea au fost de 5,02% - 5,52%. Cresterea este determinata, potrivit dealerilor, de faptul ca prin interventiile indirecte din sedintele precedente BNR a retras lei din piata, astfel ca bancile comerciale sunt nevoite sa plateasca mai mult pentru a atrage depozite.

Dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au fost de 5,29% - 5,79%, foarte usor peste randamentele practicate joi, de 5,27% - 5,77%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.