Guvernul a hotarat, in plina campanie electorala, alocarea unor fonduri de cinci milioane de euro, pentru subventionarea familiilor cu venituri reduse, in vederea accesului la reteaua publica de telefonie, prin serviciul universal. Suma reprezinta 35% din totalul fondurilor de 14,3 milioane de euro, disponibile pentru implementarea serviciului universal in anul 2004, arata un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii.

Fondul pentru implementarea serviciului universal reprezinta 0,8% din cifra de afaceri a furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice si a furnizorilor de servicii de telefonie destinate publicului cu o cifra de afaceri inregistrata in anul 2003 mai mare sau egala cu trei milioane de euro.

Fondul pentru 2004 va fi repartizat in proportie de 35% pentru acordarea de subventii familiilor cu venituri reduse, iar 45% din suma totala va fi alocata pentru instalarea de telecentre. De asemenea, 20% din fonduri vor fi utilizate pentru instalarea de telefoane publice cu plata si asigurarea serviciilor de informatii privind abonatii si a registrelor abonatilor.

In luna septembrie, ANRC a desemnat din oficiu 10 companii de telecomunicatii care vor furniza serviciul universal in domeniul comunicatiilor electronice, pana la sfarsitul acestui an. Cele 10 societati sunt Adisam Telecom, Astral, Ines Goup, Intersat, Magic Telecom, Media Sat, Net-Connect Internet, NeviCons, RomTelecom si Telcor Communications.

Serviciul universal presupune acordarea de subventii pentru accesul la reteaua publica de telefonie familiilor cu venituri mai mici de 2,46 milioane de lei lunar pe membru de familie, infiintarea de telecentre si posturi telefonice publice.

De asemenea, familiile cu venituri mici au dreptul la o serie de facilitati acordate in caz de neplata a facturii telefonice, care vor fi prevazute in contractele incheiate cu furnizorii de serviciu universal.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.