Compania ceha Zentiva, care a preluat recent 51% din capitalul social al producatorului roman de medicamente Sicomed Bucuresti, intentioneaza sa lanseze saptamana viitoare o oferta publica pentru achizitionarea pachetului de actiuni ramas pana la 100%, informeaza un anunt al companiei, preluat de Mediafax. Pachetul ramas cuprinde 204.390.670 de actiuni, printre detinatorii semnificativi fiind SIF Muntenia si SIF Oltenia, care au participatii de 12%, respectiv 14%.

Actionarii care vor accepta ofeta publica vor primi 1,37 de lei pe actiune, Zentiva trebuind astfel sa plateasca in total 76,6 milioane euro. Oferta publica este valabila din data de 9 noiembrie pana in ziua de 7 decembrie.

Grupul ceh a preluat in totalitate compania farmaceutica romaneasca in luna septembrie, platind actionariatului majoritar de atunci, compania de investitii Venoma Holdings Limited, 102 milioane dolari in numerar, plus 1,8 milioane dolari pentru reglarea situatiei financiare a Venoma, operatiune in urma careia societatea de investitii isi va inceta activitatea.

Zentiva estimeaza ca achizitia companiei romanesti va aduce un profit pe actiune inca din primul an. Recent, Sicomed a raportat dublarea profitului in primele noua luni ale anului la 31,7 milioane lei (8,9 milioane euro), comparativ cu perioada similara a anului trecut. Potrivit companiei de cercetare Cegedim, Sicomed ocupa, in perioada iulie 2004 - iunie 2005 locul sase pe piata locala de profil, cu o cota de 4,5% din totalul vanzarilor de produse farmaceutice din Romania. Zentiva a mai achizitionat in august 2003 producatorul slovac Slovakofarma, iar in ultimii doi ani si-a extins reteaua de vanzari in Polonia si in Rusia.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.