Premierul grec, Giorgios Papandreou, s-a declarat dispus sa retraga proiectul de referendum privind euro, care a generat panica in Grecia si in zona euro, pentru a garanta planul de salvare european pentru aceasta tara, se arata intr-un comunicat al serviciilor sale, relateaza AFP.

Premierul grec, Giorgios Papandreou, s-a declarat dispus, joi, sa retraga proiectul de referendum privind euro, care a generat panica in Grecia si in zona euro, pentru a garanta planul de salvare european pentru aceasta tara.

"Chiar daca nu vom recurge la un referendum, care nu a fost niciodata un scop in sine (...), salut pozitia partidului de opozitie de dreapta", care s-a declarat pregatit sa ratifice in Parlament acordul zonei euro din 27 octombrie, a declarat Papandreou in cadrul consiliului de ministri, potrivit MEDIAFAX.

Papandreou s-a declarat dispus sa "discute cu liderul dreptei (Noua Democratie) Antonis Samaras pentru a avansa in privinta unui (guvern) de consens".

El a propus ca doi dintre apropiatii lui, "ministrul Transporturilor Dimitris Reppas si consilierul sau Nikos Athanassakis sa se ocupe de negocierile cu oficialii din partidul de dreapta pe aceasta tema".

  • "Cred in acest moment istoric ca partidele politice pot sa ajunga la un acord", a subliniat Papandreou.

Cu doua ore inainte, Samaras a propus formarea unui guvern de tranzitie care sa aiba ca misiune mai intai ratificarea acordului european, apoi organizarea alegerilor legislative anticipate.

"Acolo unde s-a ajuns cu politica Guvernului (socialist), noul acord privind continuarea ajutorului pentru Grecia este inevitabil si trebuie garantat", a declarat Samaras. In urma presiunilor exercitate de marile puteri ale Uniunii Europene asupra Greciei si a contestarilor venite din partea liderilor UE privind organizarea referendumului pentru austeritate, este asteptata demisia premierul grec George Papandreou.

In timpul zilei, prim-ministrul grec George Papandreou a convocat o sedinta de urgenta, dupa ce liderii din Franta si Germania au avertizat ca tara sa ar trebui sa paraseasca zona euro in cazul in care alegatorii resping planul de salvare.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

  • Papandreou, chemat de urgenta la presedinte

Papandreou s-a intalnit de asemenea cu presedintele elen Karolos Papoulios imediat dupa acesta intalnire de urgenta se va incheia.

Presupusul lui inlocuitor era fostul vicepresedinte al Bancii Centrale Europene Lucas Papademos.

Guvernul grec a fost pe punctul de colaps dupa ce mai multi ministri au declarat ca nu sustin planul premierului Papandreou de a organiza un referendum pentru plan de salvare al UE.

Chiar daca Guvernul a acceptat in final referendumul de pe data de 13 noiembrie, acesta s-a confruntat cu o revolta parlamentara dupa ce mai multi membrii s-au retinut in a arata sprijinul. Unii dintre acestia au cerut chiar alegeri anticipate sau un Guvern de Unitate Nationala in loc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.