Romania mentine anul 2015 drept tinta pentru aderarea la zona euro si se va concentra pentru a pastra nivelul deficitului, al datoriei publice si al inflatiei in limitele stabilite conform prevederilor europene pentru indeplinirea acestui obiectiv, a declarat premierul Emil Boc.

El a sustinut aceasta declaratie intr-o intrevedere cu presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, dupa ce a condus, la sediul Bancii Nationale, impreuna cu guvernatorul Mugur Isarescu, reuniunea Comitetului interministerial pentru trecerea Romaniei la euro.

"Pot spune ca Romania mentine anul 2015 drept tinta pentru aderarea la zona euro. In aceasta privinta, Romania se misca in directia corecta privind deficitul, nivelul datoriei publice si, de asemenea, nivelul inflatiei respecta criteriile de aderare in 2015 la zona euro. Pentru a atinge tinta aderarii la euro in 2015, trebuie sa muncim si sa mentinem in fiecare an deficitul, nivelul datoriei publice si inflatia conform prevederilor europene. Inflatia coboara, in prezent, luna dupa luna si ajungem la nivelul nordului Uniunii Europene", a spus Boc, citat de MEDIAFAX.

Guvernul si Banca Nationala au decis, la inceputul lunii mai, sa mentina anul 2015 ca obiectiv de aderare la zona euro, ceea ce tehnic nu inseamna, neaparat, 1 ianuarie. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus la acea data politicienilor din coalitia de guvernamant ca cel mai potrivit ar fi ca moneda nationala sa circule in paralel cu euro pana in decembrie 2015.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, declara la randul sau ca romanii sunt "admirabil de nepregatiti" pentru adoptarea euro, dar ca amanarea nu este o rezolvare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.