Tarile UE au convenit duminica sa analizeze eventuale modificari ale tratatului UE, in vederea imbunatatirii functionarii zonei euro si a disciplinei bugetare, a anuntat presedintele UE, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

El a precizat ca a fost luata decizia "de a explora posibilitatile unei modificari limitate a tratatului", care insa nu poate fi aplicata decat cu acordul tuturor celor 27 de state membre.

"O schimbare limitata a tratatului inseamna ca nu este vorba despre refacerea completa a arhitecturii institutionale definite de Tratatul de la Lisabona", a spus Van Rompuy, pledand pentru consolidarea guvernantei economice a Uniunii monetare.

"Importanta nu este revizuirea in sine a tratatelor (...) Ambitia este de a aprofunda Uniunea noastra economica si de a intari disciplina noastra bugetara", a adaugat el, conform MEDIAFAX.

  • Germania sustine insistent o revizuire a tratatelor UE, pentru a asigura o disciplina bugetara mai stricta si a include asigurari ca toate statele respecta reglementarile si nu permit cresterea deficitelor publice. "Am analizat modalitatile de consolidare a disciplinei bugetare si am spus explicit ca nu trebuie excluse modificari ale tratatului", a afirmat cancelarul german, Angela Merkel.

Seful diplomatiei germane, Guido Westerwelle, a propus chiar trimiterea in fata Curtii de Justitie europene a statelor care nu respecta cu strictete prevederile legate de buget.
  • Ministrul finlandez pentru Afaceri europene, Alexander Stubb, a sugerat ca noul text sa acorde Comisiei Europene prerogative suplimentare, astfel incat aceasta sa poata sanctiona statele care incalca prevederile privind bugetul. "Avem nevoie de un comisar pentru Buget puternic, un fel de «tar al bugetului» care sa aiba prerogative asupra bugetelor nationale similare cu cele de care dispune acum comisarul pentru Concurenta in privinta companiilor", a spus el.
  • Alte tari pledeaza pentru o revizuire a tratatelor, fara a impartasi insa ambitiile Germaniei, iar unele dintre acestea propun modificarea prin includerea unor prevederi referitoare la emiterea de euroobligatiuni.

Orice modificare a tratatelor implica insa negocieri de durata si dificile. Uniunea Europeana a fost nevoita sa renunte in 2005 la proiectul ambitios de adoptare a unei Constitutii europene, dupa ce textul a fost respins la referendumurile din Franta si Olanda. Tratatul de la Lisabona, propus dupa esecul proiectului constitutional, a fost adoptat si ratificat abia dupa patru ani, in 2009.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.