BERD a redus drastic prognoza de crestere economica a Romaniei in 2012, cu 2,7 puncte procentuale, la 1,1%, din cauza expunerii mari la economia Greciei, o revizuire mai ampla intre statele in care banca este prezenta fiind aplicata doar Slovaciei.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD) anticipa in iulie ca PIB-ul Romaniei va avansa anul viitor cu 3,8%.

Pentru 2011, BERD a modificat in scadere prognoza cu 0,4 puncte procentuale, la o crestere economica de 1,5%.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara la sfarsitul lunii septembrie, pentru MEDIAFAX, ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.

Pentru acest an, autoritatile mizeaza pe o crestere economica de 1,5%.

BERD anticipeaza o incetinire a cresterii economice in Europa Emergenta anul viitor, continuarea crizei datoriilor suverane din zona euro punand probleme redresarii din criza financiara din 2008-2009, se arata intr-un raport al bancii privind perspectivele economice regionale.

In Europa de Sud-Est, cel mai mult s-au inrautatit perspectivele Romaniei, Albaniei si Serbiei, toate expuse puternic la economia elena.

BERD mai include in aceasta regiune Bulgaria, Bosnia si Herzegovina, FYR Macedonia si Muntenegru. Banca a redus estimarea privind PIB-ul Bulgariei cu 1,4% pentru acest an si cel viitor, la 1,6%, respectiv 2,3%.

Pana nu demult, economia Romaniei era pe cale sa inregistreze o crestere modesta in 2011, si un ritm mult mai rapid in 2012, se arata in raport.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.