Toti conducatorii auto au auzit de iminenta schimbare in ceea ce priveste echiparea masinilor de iarna, ce va intra in vigoare incepand cu 1 noiembrie anul curent. Descopera top 10 anvelope de iarna.

Ordonanta de Guvern 5/2011 a fost aprobata de Parlament prin Legea 161/2011, conform Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania.

Ce trebuie sa stii despre anvelopele de iarna?

Anvelopele de iarna sunt obligatorii. Astfel, conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, este strict interzisa si este amendata conform legii. In cazul autovehiculelor de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si a autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, neecipate corespunzator cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in categoria IV (9-20 puncte-amenda).

Mai mult, mae atentie la inspectia, controlul si supravegherea modului de respectare a prevederilor prezentei ordonante, precum si a prevederilor normelor si reglementarilor prevazute se efectueaza in trafic si la sediul intreprinderilor si operatorilor de transport rutier de catre inspectorii de trafic si personalul autoritatii competente.

De asemenea, OG 5/2011 mai prevede ca, daca autoturismul nu este dotat cu anvelope de iarna, Politia Rutiera retine certificatul de inregistrare sau de inmatriculare si da o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

  • Cum recunosti anvelopele contrafacute?

Conform Directivei 92/23/CEE a Consiliului privind Pneurile autovechiculelor si ale remorcilor acestora precum si montarea lor, pneurile pentru zapada trebuie sa aiba inscriptionate literele M+S (Mud si Snow) (sau M.S. sau M&S).

Pentru a alege anvelopele potrivite nevoilor tale, A.N.P.C.P.P.S. Romania a pus la dispozitia publicului un test comparativ pe cauciucuri de iarna cu dimensiunile 175/65 R14 T si 195/65 R15 T. Mentionam ca acest test comparativ este realizat in cadrul retelei International Consumer Research and Testing (I.C.R.T.), in laboratoare independente, dupa criterii stabilite de experti in domeniu.

Cauciucurile au fost comparate dupa mai multe criterii precum aderenta la drumul umed, la zapada, la gheata, dar si dupa zgomotul pe care il fac in trafic. In functie de aceste criterii, fiecare anvelopa a primit o nota intre 0,5 care inseamna foarte bine si 5,5 care inseamna foarte slab. Verifica top 10 anvelope de iarna!

Un alt sfat de urmat este acela de a pastra bonul fiscal sau factura prin care dovedesti ca ai achizionat anvelopele conforme legii. In acest fel, daca exista probleme si doresti sa faci o reclamatie, vei putea face dovada achizitiei.

  • Dimensiunea: 175/65 R14 T

Continental Michelin Dunlop Maloya Goodyear Tecar Uniroyal Vredestein Sava Semperit
WinterContact TS800 Alpin A4 SP Winter Response Davos UltraGrip 8 Super Grip 7 MS plus 6 Snowtrac 3 Eskimo S3 + Master-Grip
2.1 2.3 2.5 2.7 2.8 2.8 2.8 2.8 2.9 2.9


  • Dimensiunea: 195/65 R15 T

Continental Goodyear Semperit Dunlop Michelin Pirelli Nokian Vredestein Barum Kumho
WinterContact TS830 UltraGrip 8 Speed-Grip 2 SP Winter Sport 4D Alpin A4 Winter 190
Snowcontrol 2
WR D3 Snowtrac 3 Polaris 3 I'Zen KW23
2.1 2.2 2.2 2.3 2.3 2.4 2.6 2.6 2.8 2.8


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.