Criza datoriilor de stat din zona euro a devenit "sistemica" si Europa trebuie sa actioneze la unison pentru a evita un dezastru, a declarat marti presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, adaugand ca "nu mai este timp de pierdut".

Oficialul a adaugat ca economia reala a devenit vulnerabila la riscuri tot mai grave odata cu intrarea bancilor europene intr-o zona periculoasa.

Trichet a aratat ca Fondul European de Stabilitate Financiara ar trebui sa devina cat mai flexibil, insa fara implicarea BCE in finantarea acestuia. scrie MEDIAFAX.

"In ultimele trei saptamani, situatia a continuat sa fie tot mai grava. Criza este sistemica si trebuie atacata decisiv. Gradul ridicat de interconectare din sistemul financiar al UE a condus la cresterea rapida a riscului de contagiune semnificativa. Ameninta stabilitatea financiara in UE ca intreg si afecteaza economia reala in Europa si dincolo de granitele ei", a declarat Trichet in fata Comisiei de Economie si Politica Monetara din Parlamentul European.

Trichet a cerut guvernelor si autoritatilor europene sa actioneze impreuna pentru a rezolva criza, adaugand ca orice intarziere ar fi dezastruoasa.

"Este urgent ca toate autoritatile sa actioneze la unison, cu un angajament total de aparare a stabilitatii financiare", a aratat oficialul.

Trichet este de asemenea presedinte al Consiliului European de Stabilitate Financiara, organizatie care are rolul de a supraveghea sistemul financiar european si a atrage atentia asupra problemelor care apar, pentru a fi abordate mai rapid de catre autoritatile relevante.

Institutia "nu are dinti", insa poate "face galagie" daca nu este multumita de reactiile autoritatilor. Trichet a cerut o decizie clara privind recapitalizarea bancilor, subliniind ca "nu este timp de pierdut".

In contextul agravarii crizei datoriilor de stat, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au promis, la finele saptamanii trecute, ca vor prezenta, pana la summit-ul G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes, un plan de recapitalizare a bancilor europene si de solutionare a crizei.

"Sectorul bancar din Europa are nevoie de recapitalizare, asta face parte din mesajul nostru. Trebuie luate decizii, foarte urgent. Ma astept ca aceasta decizie sa fie luata cat de rapid posibil"
, a spus Trichet.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.