Premiului Nobel pentru Economie 2011 a fost decernat. Vezi cine sunt laureatii.

Thomas J. Sargent si Christopher A. Sims, prin cercetarile lor empirice privind cauza si efect in macroeconomie, sunt laureatii de anul acesta a Premiului Nobel pentru Economie, anunta site-ul oficial.

  • Douglas W. Diamond a fost nominalizat pentru analiza intermedierii financiare si monitorizarii, in timp ce Jerry A. Hausman si Halbert White Jr pentru studiile privind dezvoltarea econometriei.
  • Pe lista se mai afla Anne Krueger, asociat la biroul National de Cercetare Economica.Ea ar putea sa primeasca premiul pentru identificarea si analiza fenomenului “rent-seeking” si implicatiilor sale. Tot pentru “rent-seeking” apare pe lista si Gordon Tullock, profesor la George Mason University.

Ce este "rent-seeking"?

Rent-seeking este un concept economic care descrie o situatie in care un individ sau o firma are un anumit venit prin manipularea pietei, nu prin mijloacele clasice de schimb. Relevanta acestui concept este data de faptul ca astfel de fenomene implica o serie de costuri sociale, care pana atunci fusesera ignorate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.