De la conditii economice incomode la coruptie si mentalitati invechite, romanii s-au obisnuit sa auda ca este vina lor atunci cand o companie mare evita piata autohtona sau se muta in alta tara.

Inchiderea fabricii Nokia din Cluj nu are legatura insa cu Romania, ci cu incercarea disperata a grupului finlandez de a se adapta, dupa ani de decadere, la transformarile tumultoase ale pietei telefoanelor si gadget-urilor mobile care au venit dupa reinventarea smartphone-ului de catre Apple si Google si raspandirea in ritm accelerat a internetului wireless de mare viteza, potrivit MEDIAFAX.

  • Asiaticii, mai eficienti decat romanii

Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Angajatii de la fabrica Nokia din comuna Jucu spun ca sunt ingrijorati de ceea ce vor face in viitor, dupa inchiderea companiei, si spera ca salariile compensatorii "sa fie cat mai multe" pentru a le permite sa supravietuiasca pana cand isi vor gasi un nou loc de munca.

Decizia a venit dupa ce Nokia a ales Romania in 2008 si a renuntat la operatiunile din Bochum, Germania in acelasi an.

  • Pierdem al doilea exportator al tarii

Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din Romania, dupa Dacia. Dupa primele noua luni ale anului trecut, compania avea deja exporturi de 750 milioane euro.

Premierul Emil Boc le-a spus ministrilor ca exista un risc major de delocalizare a unor investitii multinationale din Romania, deoarece criza economica accentueaza competitia globala, si ca Guvernul trebuie sa fie pregatit ca, intr-o asemenea eventualitate, sa atraga alte investitii straine in tara.

De asemenea, presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat ca situatia de la Jucu reprezinta un fenomen la care tara noastra trebuie sa se astepte, avertizand ca inchiderile potentiale vor avea loc si in alte industrii.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

PETITIE: Desecretizati contractul cu Nokia!

  • Fabrica de la Jucu isi cauta investitori

Grupul finlandez va cauta potentiali investitori interesati de fabrica de la Jucu, cu intentia de a vinde aceasta unitate catre o alta companie.

Presedintele Nokia a explicat decizia companiei de a se retrage din Romania prin faptul ca majoritatea consumatorilor s-au orientat in ultimul timp spre aparatele tip smartphone.

Explicatie foto: Angajatii fabricii Nokia de la Jucu, parasesc incinta unitatii dupa ce au fost instiintati, in cadrul unei sedinte la care a participat si conducerea Nokia pe Europa, ca fabrica urmeaza sa se inchida.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.