Impactul retragerii Nokia in PIB-ul Romaniei va fi unul semnificativ, insa poate fi compensat de o revigorare in constructii si agricultura, sectoare a caror evolutie depinde insa de sustinerea proiectelor de infrastructura si cresterea gradului de absortie a fondurilor europene, afirma analistii.

PETITIE: Desecretizati contractul cu Nokia!

Nokia a anuntat joi ca va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez, potrivit MEDIAFAX.

"Ca impact in PIB, pierderea fabricii de la Nokia poate fi compensata in urmatorii ani de alte componente, precum constructiile si agricultura, care s-au ajustat mult in ultimii ani in timpul recesiunii economice, insa acest lucru depinde de modul in care sunt implementate proiectele de infrastructura si de cresterea gradului de absortie a fondurilor europene. Exista sectoare economice care s-au ajustat mult in perioada de recesiune sau au ramas mult in urma. Acest lucru se datoreaza lipsei de investitii sau investitiilor directionate in mod haotic, a declarat Andreea Gheorghe, director general al societatii de administrare a investitiilor Intercapital Investment Management.

Ce se va intampla cu angajatii de la Nokia?

Premierul Emil Boc le-a spus, miercuri, ministrilor ca exista un risc major de delocalizare a unor investitii multinationale din Romania, deoarece criza economica accentueaza competitia globala, si ca Guvernul trebuie sa fie pregatit ca, intr-o asemenea eventualitate, sa atraga alte investitii straine in tara.

Al doilea exportator dupa Dacia

Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din Romania, dupa Dacia. Dupa primele noua luni ale anului trecut, compania avea deja exporturi de 750 milioane euro.

Seful Departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, spune ca retragerea Nokia va avea ca efect scaderea increderii investitorilor straini in Romania.

"Stirea alimenteaza suplimentar un anume pesimism fata de investitiile in Romania, ceea ce se va traduce in mentinerea la nivel ridicat a discount-urilor solicitate de investitori straini pentru a investi in actiunile cele mai importante de la BVB", a afirmat el.

Citeste si:
Metroul de la Cluj. Astăzi se semnează contractul pentru proiectare...
Metroul de la Cluj. Astăzi se...

Analistul firmei de brokeraj Tradeville Dragos Darabut spune ca inchiderea fabricii nu va afecta increderea investitorilor fata de Romania, avand in vedere ca din comunicatul Nokia reiese ca decizia a fost una strategica si nu a fost luata din motive care tin de contextul economic regional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.