Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

PETITIE: Desecretizati contractul cu Nokia!

Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.

"Nokia vrea sa-si ajusteze productia de telefoane catre locatiile cu proximitate optima fata de distribuitori si de pietele cheie. Prin urmare, Nokia intentioneaza sa inchida fabrica de la Cluj, Romania, inainte de sfarsitul anului 2011, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia ofera o mai buna scara a operatiunilor si beneficii de proximitate", se spune intr-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia.

Decizia face parte dintr-un pachet de masuri suplimentare de aliniere a fortei de munca si a operatiunilor, scrie MEDIAFAX.

Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din Romania, dupa Dacia. Dupa primele noua luni ale anului trecut, compania avea deja exporturi de 750 milioane euro.

Afacerile Nokia Romania au crescut anul trecut la 6,7 miliarde lei (circa 1,6 miliarde euro), de la 4,3 miliarde lei in 2009. Compania a avut in 2010 venituri de 7 miliarde lei si un profit net de 181 miliarde lei.

Nokia a produs la Jucu, in cei aproape trei ani de activitate, telefoane mobile din segmentul inferior de pret si accesorii pentru telefoane.

"Inchiderea fabricii de la Cluj si ajustarile aduse lantului comercial vor avea un impact de circa 2.200 de angajati asupra fortei de munca", se spune in comunicat.

De asemenea, grupul va renunta la alti 1.300 de angajati din cadrul diviziei Location & Commerce. Concedierile se adauga la disponibilizarile a 6.000 de angajati anuntate in aprilie, se mai arata in comunicat.

  • Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, regreta inchiderea fabricii Nokia si spune ca aceasta decizie va afecta bugetul local al comunei, in conditiile in care se incasau "din taxe si impozite cateva milioane de lei pe an".

Dorel Pojar a declarat, joi, pentru Mediafax ca spera ca inchiderea fabricii Nokia sa nu fie "definitiva". "Imi pare rau ca se va inchide Nokia, regret aceasta decizie si totusi mai sper sa nu fie una definitiva. Plecarea Nokia afecteaza bugetul local al comunei Jucu, in conditiile in care incasam din taxe si impozite cateva milioane de lei pe an", a spus Pojar.
Citeste si:
Culiță Sterp le-a dat replica oamenilor care l-au criticat în urma...
Culiță Sterp le-a dat replica...

Masura se incadreaza in strategia companiei si are rolul de a reduce costurile, de a eficientiza si simplifica structura grupului, se spune in comunicat.

Nokia a pus sub evaluare si operatiunile din Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) si Reynosa (Mexic). Aceste fabrici vor continua sa produca pentru pietele din Europa si America de Nord, insa grupul intentioneaza sa le reorienteze treptat catre software si personalizarea pachetelor de vanzari. Masurile vor afecta forta de munca de la cele trei fabrici incepand de anul viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.