Cabina avionului supersonic IAR-111 Excelsior a fost testata de Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), in zbor, luni, deasupra Marii Negre, in cadrul Misiunii 6, evenimentul realizandu-se cu succes.

Rezultatele misiunii vor fi comunicate joi, de la ora 11.00, in cadrul unei conferinte de presa organizata in Bucuresti.

Pe 19 septembrie, ARCA a anuntat ca a finalizat simularile aerodinamice pentru avionul supersonic IAR-111, un aparat destinat lansarii rachetei spatiale Haas II pentru competitia de astronautica Google Lunar X Prize. Acesta va fi primul avion supersonic romanesc care va fi utilizat si pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spatial, transmite MEDIAFAX.

ARCA a inceput simularile Computer Fluid Dynamics (CFD) pentru avionul IAR-111 Excelsior in anul 2010. De atunci, ARCA a continuat aceste simulari pentru toate configuratiile posibile de zbor. Durata mare a acestor simulari a fost determinata de complexitatea si cantitatea calculului necesar. In aceasta perioada, trei computere de la ARCA au functionat aproape non-stop.

"La sfarsitul anului 2010 aveam deja o imagine clara asupra configuratiei avionului IAR-111 Excelsior, in urma rularii simularilor aerodinamice. Acest lucru ne-a permis sa demaram lucrul la avion, la inceputul anului 2011. De atunci, au fost rulate simulari pentru toate configuratiile de zbor, altitudini si viteze. Aceste simulari ne-au indicat sa efectuam cateva modificari care au optimizat geometria avionului, chiar in timpul procesului de constructie, precum coborarea motorului avionului cu 30 cm sub planul aripii, cresterea anvergurii aripii cu 90 cm etc. In acest moment este foarte probabil sa mentinem aceasta configuratie a aparatului", a declarat in 19 septembrie Dumitru Popescu, presedinte ARCA.

Programul ARCA pentru Competitia Google Lunar X Prize este finantat cu surse exclusiv private, avand programat primul zbor in toamna anului 2012. ARCA a decis sa nu comunice deocamdata valoarea programului.

Citeste si:
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, vine...
Richard Browning,...


Captura Foto: www.arcaspace.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.