Rata somajului este in usoara crestere, din cauza disparitiei posturilor sezoniere si a absolventilor, dar in acest an nu ar trebui sa creasca mai mult de cinci la suta, a declarat, marti, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian.

Presedintele ANOFM a declarat, marti, ca ultima rata a somajului, de 4,83 la suta indica o usoara crestere dar ea este fireasca, avand in vedere ca inceteaza muncile sezoniere si s-au inregistrat si noii absolventi.

Cu toate acestea, Silviu Bian estimeaza ca rata somajului nu ar trebui sa depaseasca cinci la suta in acest an, relateaza MEDIAFAX.


Seful ANOFM estima, la inceputul lunii septembrie, ca rata somajului la nivel national va ajunge, pana la sfarsitul anului, la 4,8 la suta.

"Rata somajului se va aplatiza. Desigur ca acum am avut activitatile sezoniere care incep sa se termine, au venit absolventii. Dar rata nu a crescut foarte mult, ca in alti ani. Cred ca va fi undeva la 4,8 de la 4,77 la suta, deci o crestere foarte mica, desi absolventii au venit si s-au inregistrat. S-au inscris foarte multi tineri", a spus, in 1 septembrie, Bian.

  • Aproximativ 54.000 de absolventi inregistrati ca someri

Bian a mai spus ca aproximativ 54.000 de absolventi s-au inregistrat ca someri, insa aproape 42.000 dintre ei nu beneficiaza de indemnizatia de somaj din cauza faptului ca nu au stiut ca au doar 60 de zile pentru a solicita acest lucru.

"Nu s-au inscris la timp. Multi tineri nu au stiut ca trebuie sa se inregistreze in 60 de zile de la absolvire pentru a putea beneficia de indemnizatia de somaj", a declarat presedintele ANOFM.

Silviu Bian a declarat ca, de anul viitor, ANOFM se gandeste sa organizeze mai multe actiuni cu elevi din clasele a XI-a si a XII-a si cu studentii din ultimii ani pentru a-i informa despre facilitatile de care pot beneficia si de pasii pe care trebuie sa-i urmeze.

  • Seful ANOFM a mai spus ca sunt multi absolventi care au luat Bacalaureatul si s-au inregistrat ca someri pe perioada verii pentru a beneficia de indemnizatia de 250 de lei.

"E dreptul lor", a explicat Bian.
Citeste si:
INS: Rata șomajului, în scădere cu 0,1 procente față de luna august
INS: Rata șomajului din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.