Mai multi oficiali chinezi au transmis, in timpul unor intalniri la sediul FMI, mesajul ca statul asiatic nu poate salva Europa, dupa ce China a fost vazuta ca un posibil raspuns la criza datoriilor suverane din zona euro, prin achizitia de obligatiuni sau prin investitii, potrivit WSJ.

"Nu putem sa ne apucam sa salvam pe cineva. Nu suntem salvatori. Trebuie sa ne salvam pe noi", a declarat Gao Xiqing, presedinte al China Investment Corp (CIC), uriasul fond suveran de investitii al statului, citat de cotidianul Wall Street Journal (WSJ).

"Daca Europa ar decide sa vanda obligatiuni comune ale zonei euro, garantate de catre toate statele din uniunea monetara, atunci CIC ar putea fi unul dintre cumparatori", a spus el, potrivit MEDIAFAX.

"Daca ar avea un profil de risc care sa se potriveasca politicilor noastre am cumpara. Dar nu va asteptati sa cumparam mai mult decat ar suporta apetitul nostru pentru risc", a afirmat Gao.

Declaratia acestuia pare sa excluda posibilitatea ca fondul CIC sa cumpere obligatiuni emise de Italia, Grecia si alte state cu probleme din zona euro, care gasesc cu greu cumparatori.

Guvernatorul bancii centrale, Zhou Xiaochuan, a fost la fel de clar in a afirma ca nu trebuie sa existe asteptari pentru o majorarea nesustenabila a cresterii economice in China doar pentru a sustine economia mondiala.

China creste cu aproximativ 9% pe an. Un avans de 8-10% ar reprezenta "asteptari rezonabile", a spus el.

"Unii oameni ar putea avea o speranta irationala ca este cu atat mai bine cu cat este mai mare cresterea", a spus Xiaochuan intr-o conferinta de presa. Dar cresteri de 15% sau mai mari "nu sunt realiste", a avertizat bancherul.

In timpul crizei finaciare din 2008-2009, China a urcatr cheltuielile cu aproape 11.000 de miliarde de yuani (circa 1.700 de miliarde de dolari, la cotatia actuala) si a reusit sa mentina un nivel de crestere economica de peste 9%.

Un alt plan amplu de investitii este putin probabil, noteaza WSJ, deoarece China vede inflatia drept o amenintare mai mare decat cresterea inadecvata si pentru ca autoritatile de la Beijing se tem ca o mare parte din imprumuturile luate in timpul crizei financiare ar putea deveni neperformante, impovarand guvernul cu o problema a datoriilor.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.