Turcii, obisnuiti cu preturile in milioane de lire, s-au trezit cu o bancnota vaduvita de 6 zerouri.
Denominarea lirei a intrat in vigoare o data cu noul an. Masura este mai mult decat bine primita: este considerata un semn ca prelungita criza economica e de domeniul trecutului. In plus, e vazuta ca un pas catre mult doritul viitor european al Turciei.
O data cu intrarea in vigoare a noii bancnote, o ceasca de cafea va costa circa 4 lire turcesti noi, fata de 4.000.000 pana acum. Moneda nationala a Turciei nu a fost niciodata un subiect de mandrie, amintind de cele trei decenii de instabilitate politica si hiperinflatie.

In plus, turistii straini erau de-a dreptul exasperati de... milioanele aruncate pe ceva suveniruri. De altfel, premierul turc Tayyip Erdogan a declarat, imediat dupa ce a scos simbolic bani noi dintr-un bancomat, ca se bucura ca a scapat tara de o asa rusine: moneda cu... mult prea multe zerouri.
Lansarea noii monede este parte din procesul lung si complicat pe care il va avea de parcurs tara pe drumul spre integrarea europeana. In Turcia initiativa guvernului multumeste pe toata lumea.
Cumparaturile vor fi mai usor de facut, pentru ca va fi... mai putin de calculat. Afaceristii sunt si ei satisfacuti, iar analistii economici vorbesc despre sfarsitul costurilor ridicate de viata si al inflatiei record.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.