Grecia este tara din Europa cu cea mai mare probabilitate de a intra in faliment, dar la nivel mondial sunt multe alte concurente care risca sa nu isi mai poata plati datoriile. Afla ce alte economii mari din lume sunt in pragul colapsului.

  • Locul 10: Letonia - 23,5%

Criza financiara din 2008 a afectat puternic economia Letoniei. In doar doi ani (2008-2009), produsul intern brut (PIB) al Letoniei s-a contractat cu aproape 25%. Rata somajului a urcat de la 5% pana la 17% si deficitul bugetar a ajuns la 18% din PIB.

Oricum, masurile anti-criza luate de guvernul statului baltic au dat roade si a putut fi evitata intrarea in incapacitate de plata. In 2010, deficitul fiscal a coborat la 8,5% din PIB, iar estimarea pentru 2012 este de doar 3% din PIB.

  • Locul 9: Portugalia - 23,6%

Potrivit ministrului portughez de finante, Victor Gaspar, criza economica si financiara cu care se confrunta tara este fara precedent si "riscurile sunt la o scara considerabila".

In 2011, Moody's si celelalte agentii de rating au coborat ratingul Portugaliei, reflectand astfel pesimismul si lipsa de incredere ca guvernul de la Lisabona va intruni cerintele UE si ale Fondului Monetar International cu privire la reducerea deficitului bugetar si a tintelor de stabilizare.

  • Locul 8: Romania - 25,4%
Una dintre cele mai sarace tari din Europa, Romania se zbate sa stea la suprafata in contextul in care criza financiara din Europa se propaga in toate regiunile, scrie Economy Watch.

Seful statului, Traian Basescu, a recunoscut ca tara nu are suficienti bani sa plateasca cetatenilor un salariu decent si chiar a multumit romanilor care si-au cautat de munca in strainatate, usurand astfel bugetul impovarat al asigurarilor sociale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.