Moneda nationala s-a depreciat ieri semnificativ, in raport cu principalele valute. Potrivit cotatiilor anuntate ieri de Banca Nationala a Romaniei, dolarul a crescut, comparativ cu ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii trecute, cu 417 unitati, de la 29.842 lei, cat a fost vineri, la 30.259 lei, cotatia stabilita ieri. Acelasi trend ascendent l-a avut si moneda unica europeana, aceasta fiind cotata ieri la 36.503 lei, cu 248 de unitati mai mult fata de ultima sedinta de tranzactionare. "Nu avem informatii legate de o eventuala interventie pe piata a bancii centrale. Cert este insa ca pe euro au fost, in ultima perioada, cumparari foarte multe, semnificative ca si volum, iar cursul dolarului este influentat in mare masura de evolutia acestuia pe pietele internationale", ne-au declarat ieri surse din piata bancara.

De departe, cei mai avantajati de aprecierea euro si a dolarului sunt exportatorii, care urmeaza sa se intalneasca astazi cu factorii de decizie din cadrul Bancii Nationale. Din cauza aprecierii leului, exportatorii au acuzat in ultima perioada pierderi semnificative, solicitand in nenumarate randuri interventia BNR in piata. Coincidenta sau nu, intalnirea de astazi dintre exportatori si autoritati sta asadar sub semnul unei aprecieri semnificative a principalelor valute.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.