Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a plasat, la sfarsitul saptamanii trecute, sub observatie, cu perspective de crestere, calificativele acordate Bancii Comerciale Romane (BCR). Ratingul bancii pe termen lung este "BB plus", pe termen scurt "B", iar cel care evalueaza sprijinul de care BCR poate beneficia din partea actionariatului, este in prezent situat la "3".

Anuntul Fitch vine la doua zile dupa desemnarea institutiilor internationale de credit Erste Bank din Austria si Banco Comercial Portugues (BCP) din Portugalia ca finaliste in cursa pentru preluarea pachetului de 61,88% din actiunile BCR.Potrivit Fitch, BCR reprezinta o investitie atractiva strategica atat pentru BCP, cat si pentru Erste. "BCP si Erste sunt banci care au ratinguri bune si sprijinul oricareia dintre cele doua ar putea sa aiba efecte pozitive asupra calificativelor BCR", a afirmat Tim Beck, analist la Fitch, citat de Mediafax. "Piata bancara din Romania are perspective atractive de crestere, iar BCR, prin reteaua extinsa de agentii, este bine pozitionata pentru a putea beneficia de aceste avantaje", a spus Beck.

BCR este cea mai mare banca din Romania, avand active de 7,3 miliarde de euro la jumatatea acestui an. Guvernul controleaza, prin intermediul AVAS, 36,88% din capitalul BCR, si are dreptul sa rascumpere, in cadrul procesului de privatizare, participatia de 25% plus doua actiuni detinuta in mod egal de International Finance Corporation si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), din anul 2003. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) detin circa 30% din actiunile BCR, iar angajatii bancii au in proprietate 8% din titluri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.