Pentru ca autoritatile vor sa le elimine unele facilitati fiscale, fratii Micula, patronii grupului European Drinks, au dat in judecata statul roman

Grupul European Drinks, patronat de fratii Ioan si Viorel Micula, a deschis un proces impotriva statului roman la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe linga Banca Mondiala. Ioan Micula sustine ca decizia este legata de hotarirea autoritatilor romane de a elimina unele facilitati fiscale acordate grupului European Drinks pentru investitiile in zonele defavorizate. Aceasta in conditiile in care grupul nu platea taxe vamale pentru importurile de zahar. Totodata, pentru investitiile noi, grupul era scutit de plata impozitului pe profit.

Cei doi actionari, care au si cetatenie suedeza, se simt nedreptatiti si de faptul ca statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor, cuprinse in Acordul bilateral dintre Suedia si Romania. "Solicitam sa se mentina angajamentele luate si sa nu fim tratati discriminatoriu fata de alti investitori. Ca cetateni suedezi, investitiile facute de noi pot fi considerate investitii suedeze in Romania", a declarat pentru Mediafax Ioan Micula.

Pretul este sub semnul intrebarii

Ion Micula sustine ca nu a calculat inca la cit se ridica prejudiciile pe care statul le-ar fi provocat grupului European Drinks. "Este o chestiune ce trebuie stabilita pe parcurs. Noi am fost dezavantajati, dar poate se rezolva", ne-a declarat patronul grupului European Drinks. Acesta sustine ca, inainte de a intenta procesul, a trimis mai multe adrese scrise catre Ministerul Finantelor, dar nu a primit nici un raspuns. Statul roman a mai fost dat in judecata de Noble Ventures, procesul fiind cistigat de partea romana.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.