Investitiile nete in economia nationala au scazut cu 6,3% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 22,7 miliarde de lei, cea mai importanta scadere fiind inregistrata la lucrarile de constructii noi, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

La lucrarile de constructii noi, investitiile au insumat 11,6 miliarde de lei, reprezentand 51,3% din total si au fost cu 8,2% mai mici fata de cele din perioada similara a anului trecut.

In al doilea trimestru, investitiile nete realizate in economia nationala au scazut cu 8,6%, scadere inregistrata la toate elementele de structura, respectiv, cu 9,2% la lucrari de constructii noi, cu 7,1% la utilaje (inclusiv mijloace de transport) si cu 24,5% la alte cheltuieli, swcrie MEDIAFAX.

  • Ce sunt investitiile nete?

Investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.

In volumul investitiilor nete nu sunt cuprinse valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din tara si din import care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice (considerandu-se investitii doar sumele cheltuite ulterior cumpararii lor, pentru continuarea procesului de investitii).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.