Banca Nationala a Elvetiei a anuntat miercuri ca va extinde masurile de combatere a "supraevaluarii masive" a francului elvetian, majorand depozitele la vedere ale bancilor de la 120 miliarde franci la 200 miliarde franci, transmite Reuters.

Totodata, institutia a avertizat ca va lua noi masuri daca va fi necesar.


"Masurile luate pana acum de catre Banca Nationala a Elvetiei (SNB) pentru a combate aprecierea francului au efecte. Cu toate acestea, francul elvetian ramane supraevaluat masiv", se arata intr-un comunicat al institutiei, citat de MEDIAFAX.

Pentru a atinge noul nivel al depozitelor la vedere, banca centrala va rascumpara titluri SNB aflate in circulatie si va efectua tranzactii swap pe piata valutara.


SNB a redus saptamana trecuta dobanda de politica monetara la zero si a anuntat masuri agresive de crestere a lichiditatii in franci pe piete.

Francul s-a apreciat insa puternic miercuri fata de euro in urma comunicatului bancii centrale elvetiene, deoarece masurile nu au fost atat de dure pe cat se asteptau investitorii.

Moneda elvetiana s-a apreciat cu 1,3% fata de euro si cu 1,1% in raport cu dolarul, urcand pentru prima data in cinci sedinte consecutive.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.