Francul elvetian a scazut la cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani fata de euro si dolar, in urma speculatiilor ca Banca Nationala a Elvetiei va interveni pentru a tempera aprecierea monedei prin stabilirea unei tinte a cursului, relateaza Reuters.

Speculatiile au parut sa fie confirmate de un articol aparut duminica in publicatia SonntagsZeitung, potrivit caruia urmeaza sa fie stabilita o limita a cursului euro/franc.

Dealerii au declarat insa ca vanzarile de franci au fost determinate de speculatiile de dinaintea unei sedinte a guvernului elvetian programata miercuri, in conditiile in care Banca Nationala a Elvetiei (BNE) a obtinut sprijinul principalului partid de guvernamant pentru vanzarea directa de franci in vederea deprecierii cursului, transmite MEDIAFAX.

"Piata vede ca exista posibilitatea ca BNE sa aiba un plan, ceea ce creste nervozitatea in legatura cu francul elvetian. Exista zvonuri ca ar putea stabili un curs tinta de 1,2 franci pentru un euro, dar BNE nu a mentionat un nivel, astfel incat trebuie asteptata sedinta de miercuri", a declarat Manuel Oliveri, analist la UBS.

Euro a urcat la 1,1458 franci elvetieni pe unitate pe platforma de tranzactionare EBS, iar luni in jurul orei 13:00 era cotat in crestere cu 2,5%, la 1,1365 franci pe unitate. [Afla cum au evoluat moneda unica europeana si francul in sedinta bancare de vineri]

Dolarul s-a apreciat la 0,7938 franci pe unitate, cu 2,1%, dupa un maxim atins in timpul tranzactiilor de 0,7998 franci pe unitate.

Unii jucatori din piata se intreaba daca stabilirea unui curs tinta euro/franc va fi eficienta, avand in vedere natura factorilor care au determinat aprecierea monedei elvetiene.

Citeste si: Alerta financiara: Francul, aproape de nivelul euro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.