Cuvantul de ordine al acestor zile este clar "PANICA". Presa locala cat si cea internationala titreaza in unanimitate: "PANICA LA BURSE". Pietele europene si-au adancit declinul si in acesta dimineata, urmand trendul descendent inceput ieri.

  • Wall-Street.ro deschide : PANICA EXTREMA PE BURSA: Toata lumea vinde, la orice pret!

Jurnalistii de la Wall-Street analizeaza in detaliu situatia Bursei de Valori Bucuresti. Brokerii intervievati de jurnalisti explica prabusirea BVB din prima parte a zilei prin cuvinte putine: „Panica extrema”, "vanzatorii domina piata” sau „toti vor sa vanda la orice pret”. Dupa un debut cu scaderi relativ normale pentru contextul actual, panica a cuprins investitorii si scaderile se accentueaza pe fondul unei lichiditatii in continua crestere.

De asemenea, si pe plan european panica se adanceste. Dupa o deschidere pe plus, urmata de scaderi relativ usoare, pierderile principalilor indici sunt din ce in ce mai mari.


Ce vedem in piata este ca un bulgare de zapada care in fiecare zi crestere din ce in ce mai mult si nu stim unde se opreste. Este panica generata de imposibilitatea de a evalua consecintele downgradarii SUA, avand in vedere ca este pentru prima data cand un asemenea eveniment are loc”, a declarat Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest si unul dintre cei mai experimentati brokeri de pe bursa.

  • Ziarul Financiar titreaza si mai inspaimantator: BURSA SE APROPIE DE CEA MAI MARE SCADERE DIN ISTORIE. Jurnalistii ridica problema unei evolutii lipsite de control sau interventii din partea guvernelor statelor afectate si a bancilor centrale. "Pietele europene si-au adancit declinul in prima jumatate a intervalului de tranzactionare, in conditiile in care nicio stire despre initiative noi a guvernelor si bancilor centrale pentru stoparea volatilitatii nu apare", scriu acestia.

  • Bursa din Bucuresti este adusa in prim plan si de catre redactorii money.ro: Crah la Bursa de la Bucuresti. SIF1, SIF5 si BRK au limita de variatie majorata la 25%. Astfel, dupa un start indecis pornit in aceasta dimineata, cele mai lichide actiuni de la bursa au coborat puternic. Iar in urma cu cateva momente, cele cinci SIF-uri au atins limita minima de -15% scadere intr-o zi.

  • Realitatea anunta intalnirea de urgenta pe care presedintele tarii Traian Basescu o are cu guvernatorul BNR si ministrul de Finante, dupa ce a tritrat in acesta dimineata: Dezastru la Bursa: Cotatiile de la Bucuresti au cazut cu 11%.

  • EVZ scoate in evidenta castigatorii situatiei financiare actuale: Dupa ce "bursele se prabusesc, obligatiunile americane nu mai sunt la fel de sigure de cand Standard&Poor’s a taiat ratingul SUA, motiv pentru care dolarul se depreciaza. Nici euro nu sta mai bine, in conditiile in care criza datoriilor suverane din statele din zona euro sperie investitorii. Si totusi, in tot acest tablou sumbru, exista inca investitori fericiti". Astfel, aurul si actiunile companiilor care produc, prelucreaza si vand aur, francul elvetian, coroana norvegiana, dolarul australian si cel neozeelandez au toate sansele sa fie urmatorii beneficiari ai pietei valutare mondiale.

Pe plan international aceeasi tensiune:
  • Time.com aduce in prim plan scaderile puternice ce s-au intamplat la bursele asiatice, ca urmare a retrogradarii ratingului Statelor Unite.

  • Wall Street Journal trage un alt semnal de alarma "Europa urmeaza caderii burselor asiatice", analizand desfasurarea tranzactiilor de pe pietele afectate in cursul zilei de ieri de o scadere fara precedent, si evaluand in perspectiva situatia.
  • BusinessInsider face o analiza comparativa a crizei financiare actuale, cu cea resimtita la nivel economic in 2008, desprinzand principalele deosebiri, implicatii si urmari si efecte pe termen scurt, mediu si lung.
Citeste si:
Bursa de la Bucuresti, in scadere dupa doua ore de tranzactionare
Bursa de la Bucuresti, in...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.