Romania poate fi comparata cu o furnica fata de elefantii din Europa si este predispusa la contagiune, cu toate ca indicatorii macroeconomici arata bine, in contextul in care tot mai multe state europene se lupta cu un nou val al crizei financiare.

“Romania este o tara prea mica pentru a conta la nivel international. Dar, chiar presupunand ca am fi o tara mica care sta foarte bine din punct de vedere macroeconomic, tot vom fi afectati. Daca esti o furnica foarte sanatoasa si calca pe tine elefantul, tot vei fi strivita”, a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Voinea considera ca finantarile vor fi primele afectate, adica proiectele care au nevoie de finantare, precum si refinantarea datoriei publice si a celei private.

Cele cinci canale prin care Romania poate importa criza financiara generata de datoriile suverane sunt cele enumerate in urma cu doi ani de guvernatorul BNR: cel comercial, cel financiar, al increderii, al cursului de schimb, si cel al efectelor asupra avutiei si bilanturilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.