Datoria publica uriasa, dezordinea de pe scena politica, si nu numai, mentin Japonia in atentia agentiilor de rating, multi analisti anticipand ca a treia mare economie a lumii va fi urmatoarea tinta pentru reducerea calificativului de credit, transmite Reuters.

"Capacitatile fiscale ale Japoniei, Indiei, Malaeziei, Taiwanului si Noii Zeelande s-au redus fata de nivelurile de dinainte de 2008. Daca va veni o noua recesiune, va crea probabil un impact mai profund si mai prelungit decat cea care a trecut", noteaza S&P, citat de MEDIAFAX.

Japonia, cu o datorie guvernamentala bruta de 200% din PIB la o economie de 5.000 de miliarde de dolari, este urmarita atent de toate agentiile de rating, chiar daca cea mai mare parte a datoriei este finantata pe plan intern, si de catre investitorii japonezi.

  • S&P atribuie Japoniei ratingul AA-, cu perspectiva negativa, ca si Fitch

Moody's califica Japonia la Aa2, sub evaluare pentru o posibila retrogradare. Evaluarea ar trebui sa se incheie in urmatoarele saptamani cu reducerea rating-ului, in urma a trei trimestre consecutive de contractie economica, situatie complicata si de un parlament foarte fragmentat si un guvern care nu se bucura de popularitate in randul alegatorilor.

Moody's a avertizat ca interventia de saptamana trecuta a Japoniei pe pietele valutare pentru temperarea aprecierii yenului a fost ineficienta si va avea consecinte negative pentru ratingul tarii.

"Aceeasi logica pe care a aplicat-o S&P in cazul Statelor Unite poate fi aplicata si scenei politice japoneze, unde nu se poate decide nimic. Deci retrogradarea Japoniei este foarte probabila", comenteaza Masamichi Adachi, senior economist la JPMorgan Tokyo.


Pana in prezent, Statele Unite ale Americii a primit o evaluare negativa din partea agentiilor de rating, inregistrand prima retrogradare din istoria sa.

Si Franta a trecut prin emotiile evaluarii, Standard & Poor's (S&P) anuntand perspectiva ratingului AAA al Frantei ca ramand stabila, in pofida crizei datoriilor de stat din zona euro si posibilelor consecinte ale reducerii ratingului SUA la AA+.

Citeste si:
Dacia Spring a primit un rating de 5 stele în cadrul testelor Green...
Dacia Spring a primit un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.