Statele din Grupul celor Sapte (G7) mari economii ale lumii au anuntat masuri coordonate pe pietele valutare pentru a tempera "miscarile dezordonate", iar Banca Centrala Europeana (BCE) a sugerat ca va incepe sa cumpere obligatiuni guvernamentale italiene si spaniole, transmite Reuters.

BCE a anuntat, dupa o conferinta de urgenta a Consiliului Guvernator sustinuta duminica, ca va "implementa activ" programul de achizitii de obligatiuni pentru a combate criza datoriilor de stat, indicand ca va cumpara de pe piata secundara titluri de stat italiene si spaniole pentru a limita, astfel, efectul de contagiune.

Banca Centrala Europeana a salutat noile masuri de reducere a deficitului bugetar si de reforma economica anuntate de Italia si Spania, dar si un angajament franco-german ca Fondul de Stabilitate al UE sa preia responsabilitatea pentru achizitiile de obligatiuni odata ce va deveni operational, probabil in octombrie.


O sursa din sistemul monetar a confirmat pentru Reuters ca BCE va incepe sa cumpere obligatiuni italiene si spaniole.

"Euro-sistemul va interveni foarte semnificativ pe piete si va reactiona in mod semnificativ si coeziv", a afirmat oficialul citat, potrivit MEDIAFAX.

Totodata, statele G7 - SUA, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia si Japonia - au anuntat ca vor lua masuri coordonate pe pietele valutare, deoarece "miscarile dezordonate au efecte adverse pentru stabilitatea economica si financiara".

In plus, pietele exercita tot mai multa presiune asupra Rezervei Federale pentru a determina banca centrala americana sa dea drumul la un nou program de lichiditate, un asa-numit QE3, insa putini se asteapta la ceva spectaculos de la sedinta de politica monetara de marti.

Citeste si: Panica generala: Criza datoriilor externe, burse in picaj


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.