Ministerul Finantelor va imprumuta autoritatile de management, pe parcursul anului, cu pana la 2,2 miliarde lei, din bani obtinuti din privatizare si pastrati la Trezorerie, pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate programelor operationale, releva proiectul rectificarii bugetare.

Pentru stabilirea sumei exacte de imprumut, autoritatile de management trebuie sa transmita Ministerului Finantelor un grafic de solicitari de fonduri defalcat pe luni.

"Suma alocata temporar se restituie de ordonatorii principali de credite cu rol de Autoritate de management din sumele rambursate de Comisia Europeana. In acest sens, autoritatile de management au obligatia sa transmita Ministerului Finantelor, pana la 30 septembrie 2011, declaratiile de cheltuieli eligibile. In cazul in care se constata ca declaratiile contin cheltuieli neeligibile, reconstituirea veniturilor din privatizare se asigura din bugetul de stat, prin bugetele autoritatilor de management", se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.

Banii imprumutati autoritatilor de management trebuie restituiti integral pana la 30 decembrie 2011, in caz contrar Ministerul Finantelor urmand sa calculeze dobanda la suma ramasa de restituit, de la 1 ianuarie 2012 pana la data rambursarii integrale, prin aplicarea unei dobanzi situata la nivelul ratei de politica monetara practicata de Banca Nationala a Romaniei plus un punct procentual.

  • Dobanda va reprezenta un venit la bugetul Trezoreriei statului si va fi achitata de autoritatile de management din bugetele proprii.

Printr-un ordin recent emis de ministrul Finantelor, plafonul in limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor cu fonduri UE a fost redus drastic, de la 30% la maximum 10% din valoarea contractului, urmand ca firmele care nu transmit autoritatilor documentatia de rambursare in cel mult patru luni sa fie obligate sa restituie integral banii.

Plafonul a fost redus deoarece multe dintre firmele care contracteaza prefinantarea nu mai trimit ulterior facturile aferente cheltuielilor astfel incat ministerele sa transmita la randul lor actele de decont la Bruxelles, iar Comisia Europeana nu mai elibereaza alti bani comunitari pana cand aceste deconturi nu sunt inchise.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.