Dupa ce premierul Emil Boc a dat de inteles ca salariile bugetarilor ar putea fi majorate in scurt timp, Jeffrey Franks a mentinut un ton mai rezervat in conferinta de presa de la finalul misiunii Fondului in Romania.

El afirma ca au fost inregistrate progrese in economie si au fost indeplinite toate criteriile de performanta . De asemenea, mediul macroeconomic a ramas in linii mari dupa cum estimase in ultima vizita a FMI.

“Reformele ar putea crea spatiu pentru o modesta recuperare a salariilor”, a spus Franks.

El a mentionat totodata ca ajustarea fiscala a creat baza pentru o crestere economica solida. Astfel, pentru acest an, Fondul mentine prognoza de crestere economica la 1,5%, iar pentru anul viitor avansul economiei ar putea fi de 3,5-4%.

Totodata, seful misiunii FMI a avertizat ca este cruciala mentinerea angajamentului legat de deficitul fiscal pentru 2012 (sub 3% din PIB) , intrucat riscurile de contagiune sunt in continuare ridicate.

In acest week-end, seful delegatiei Bancii Mondiale, Peter Harold, sustinea ca Executivul trebuie sa continue masurile pentru stimularea economica si crearea locurilor de munca, in conditiile in care stabilitatea fiscala pare sa fie atinsa.

Declaratia a fost intarita duminica si de presedintele Traian Basescu. Seful statului a spus intr-o conferinta de presa, care a avut loc dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, ai Bancii Mondiale si CE, ca increderea investitorilor fata de Romania a revenit, lucru care se vede cel mai bine in scaderea marjelor la CDS-uri (credit default swaps), de la peste 700 de puncte de baza, in urma cu doi ani, la putin peste 200 de puncte de baza.

Citeste mai multe despre declaratia lui Franks pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.